Datum:

30.07.2020. 9:06

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , , , ,

Statistika:

0 komentara pregleda

U Briselu je održana svetska premijera potpuno nove “tojote jaris” četvrte generacije. Osmišljena je da bude okretna u gustom saobraćaju na uskim gradskim ulicama, što se ogleda u kompaktnim proporcijama i najmanjem krugu okretanja u klasi, uz istovremeno prostranu i udobnu unutrašnjost visokog kvaliteta sa specifikacijom opreme koja zadovoljava sve potrebe današnjih kupaca za povezivanjem i jednostavnim pristupom informacijama.

Ovaj novi model koristi najnoviju razvojnu stepenicu “Tojotine” četvrte generacije hibridnih električnih pogonskih sklopova, zahvaljujući čemu automobil troši manje goriva, ima manju emisiju štetnih gasova, kao i značajno poboljšanu sposobnost vožnje samo na električni pogon, većom brzinom i na veće udaljenosti.

Jačajući svoju reputaciju predvodnika u svom segmentu u pogledu bezbednosti, “jaris” ponovno podiže standarde. U skladu s “Tojotinom” posvećenošću širenju dostupnosti sigurnosti, novi “jaris” uživa pogodnosti  uz još širu primenu aktivnih sistema “Tojota sejfti sens” sistema kao standardne opreme, uključujući napredne sisteme pomoći vozaču kao što su pomoć u zadržavanju u saobraćajnoj traci, pomoć u zakretanju upravljača u slučaju potrebe i sistem pomoći pri skretanju na raskrsnici .

Tako sada “jaris” može prepoznati pešake danju i noću, a bicikliste danju. Ovo je prva “Tojota” opremljena centralnim vazdušnim jastucima. Oni sprečavaju međusobni sudar vozača i suvozača prilikom bočnog udara.

Novi “jaris” se proizvodi u pogonu “Tojote” u Onaingu, u u Francuskoj gde je uloženo 300 miliona evra u omogućavanje proizvodnje vozila TNGA. 

Vozačko mesto oblikovano je po konceptu „pogled na put, ruke na upravljaču“, uz raspored pokazivača i upravljačkih komandi koji osigurava da se vozač može usredsrediti na put i očitavati sve ključne podatke za automobil, uz minimalno skretanje pažnje s vožnje i vrhunsku preglednost u svim smerovima.

– Radili smo na dva glavna elementa kako bismo to postigli – rekao je glavni inženjer Jasunori Suezava  – Prvo smo maksimalno povećali preglednost postavljajući tablu s instrumentima niže i pomičući prednji stub unatrag. Drugo, želeli smo da vozač dobija informacije uz minimalno skretanje pogleda, pa nudimo veliki virtuelni ekran u boji (10 inča) na vetrobranu.

Snaga novog hibridnog pogona je veća za 16 odsto, pa je sada ukupna snaga sistema 116 KS, uz poboljšanje ubrzanja 0-100 km/h za 15 odsto, pa “jarisu” sada treba 9,72 sekunde “do stotke”, a odziv na pritisak papučice gasa je brži. 

Sposobnosti ovog automobila u vožnji isključivo na električni pogon su značajno poboljšane: sada može dostići brzinu do 130 km/h, a povećana je i njegova sposobnost vožnje na električni pogon u gradskom saobraćaju. 

Emisija CO2 smanjena je na 85 g/km, a vrednost potrošnje goriva prema mešovitom ciklusu WLTP je 3,7 l/100/km, što predstavlja umanjenje za 20 odsto.

(Foto: “Toyota”)

Izvor: Novosti

0 komentara
Ostavi komentar
Ime (*)

E-mail (*)

Komentar

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)