Datum:

20.10.2015. 10:05

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 4131 pregleda

U priču o čuvenoj švedskoj automobilskoj marki koja već godinama tavori na ivici propasti i koja praktično ne proizvodi automobile od 2011. umešala se i turska država.

Turska je od vlasnika Saaba, kompanije NEVS, kupila prava za proizvodnju modela 9-3, saopštio je ministar industrije, nauke i tehnologije te zemlje, Fikri Isik.

“Kupili smo prava intelektualne svojine za Saab 9-3, ali ne i pravo na korišćenje imena marke. Automobil koji će se razvijati i proizvoditi u našoj zemlji nosiće oznaku turskog brenda”, objasnio je Isik ne precizirajući njegov naziv.

Budući model koji će biti zasnovan na Saabu 9-3 imaće sličan dizajn ali će se od originala razlikovati po nekim stilskim detaljima, pre svega prednjem delu.

Turci računaju na visok stepen lokalozacije proizvodnje i planiraju da bar 85 odsto komponenti ovog vozila izrađuju u svojim fabrikama.

Izvršni direktor Saaba, Matijas Bergman, potvrdio je da je sa Turskom potpisan ugovor o saradnji.

“Prema dogovoru koji je postignut krajem maja, naši inženjeri sarađuju sa turskim Savetom za tehnološka istraživanja u razvoju novog vozila. Već smo napravili nekoliko prototipova koji su prezentirani turskom ministru”, rekao je Bergman.

“Našim turskim partnerima ponudili smo znanje i tehnologiju koju posedujemo, kako na polju razvoja i proizvodnje, tako i u oblasti marketinga. Takođe, obučavamo njihove inženjere, a saradnju ćemo nastaviti i u narednim fazama razvoja automobila”, dodao je on.

Saab je zapao u krizu još 2010. nakon što ga je tadašnji vlasnik, General Motors, prodao kompaniji Spyker.

Od bankrota ga 2012. spasao konzorcijum NEVS (National Electric Vehicle Sweden), sa idejom da nastavi proizvodnju Saaba 9-3, a zatim i serije modela na električni pogon koje bi najpre ponudio kineskom tržištu.

Probna proizvodnja pokrenuta je krajem 2013, da bi vrlo brzo bila obustavljena zbog povlačenja jednog od investitora iz konzorcijuma.

Tako se Saab ponovo našao pred bankrotom, od koga ga je ovog puta spasao kineski Dongfeng koji je sklopio sporazum o partnerstvu sa NEVS-om u leto 2015.

Izvor: B92

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)