Datum:

09.03.2013. 11:31

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 4155 pregleda

Predstavnici republike i pokrajine započeli su u petak konsultacije u vezi sa jednom od najvećih infrastrukturnih investicija u Srbiji – izgradnji auto-puta Novi Sad – Ruma koji uključuje i tunel kroz Frušku goru.

Prema planu, auto-put bi trebalo da bude završen u narednih 30 meseci. Tako će Novi Sad poprečnom vezom biti spojen sa Koridorom 10 i granicom sa Hrvatskom i BiH.

Dužina auto-puta Novi Sad – Ruma sa tunelom kroz Frušku goru iznosiće 27 kilometara i prolaziće kroz tri opštine – Novi Sad, Irig i Rumu. Na ovom području živi oko 400.000 stanovnika i posluje blizu 30.000 preduzeća, a nedaleko od trase auto-puta nalazi se i 12 industrijskih i jedna slobodna zona.

– Ovaj projekat zahteva punu sinhronizaciju republike, pokrajine i lokalnih samouprava – kazala je Verica Kalanović, ministarka regionalnog razvoja i lokalne samouprave posle sastanka u Novom Sadu sa predsednikom Vlade Vojvodine Bojanom Pajtićem. Krajem prošle godine potpisan je predugovor sa kineskom firmom “Putevi i mostovi”, vredan 642 miliona evra, koji obuhvata izgradnju dva regionalna puta, od kojih je jedan od Novog Sada do Rume, a drugi je Moravski koridor u Centralnoj Srbiji.

Pajtić je ocenio da će tunel kroz Frušku goru, od oko tri kilometra, biti najduži u Srbiji i naglasio da će taj auto-put imati ogroman ekonomski značaj, jer će spojiti Bačku i Banat sa Sremom i omogućiti veću prohodnost preduzećima i građanima. Put sa tunelom, dodao je Pajtić, ima i veliki ekološki značaj, jer je Nacionalni park “Fruška gora” veoma opterećen teretnim saobraćajem i svakodnevno se devastira.

Do Rumunije

Prema najavi vojvođanskog premijera, u planu je povezivanje budućeg auto-puta sa rumunskom granicom, što bi počelo da se ostvaruje posle 2015. godine. Time se želi stvoriti dobar ambijent za privlačenje stranih investitora.

Autor: J. Simić, Izvor: Novosti

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)