Datum:

28.06.2011. 16:43

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

0 komentara 13777 pregleda

Na oko 300 beogradskih adresa saobraćajna policija svaki dan šalje kazne koje su snimile nove sigurnosne kamere. Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, od 1. juna zabeleženo je ukupno 5.628 nedozvoljenog kretanja saobraćajnom trakom za vozila javnog prevoza putnika, takozvanom žutom trakom, kao i 172 prekršaja nedozvoljenog prolaska kroz žuto i crveno svetlo.

Zbog predviđenih rokova za uplatu novčanih kazni još ne postoji podatak koliko novca su vozači morali da plate za kršenje pravila saobraćaja, ali stručnjaci procenjuju da je reč o iznosu od najmanje 30 miliona dinara.

Upravo iz ovih razloga srpski vozači već traže „rupe u zakonu” kako bi izbegli drakonske kazne. Na domaćim internet forumima počela je prodaja spreja za koji se tvrdi da, nakon što se naprska na registarske oznake, navodno pojačava refleksiju 50 puta čime zaslepljuje kamere i onemogućava policiju da evidentira prekršioca.

Mada ovaj sprej, koji je veoma popularan u inostranstvu, ne može da se nađe ni u jednoj prodavnici u Srbiji, moguće ga je naručiti internetom za 22 evra.

Osim toga naši građani pokazali su domišljatost i bez tehnoloških čuda i magičnih sprejova. Mnogi čitaoci „Blica” su se javili s informacijom da već duže uredno funkcioniše svojevrsna berza vozačkih dozvola. Tako se odgovornost za prekršaj prebacuje na starije ukućane ili komšije koji poseduju vozačke dozvole, ali već godinama nisu seli za volan. U pomoć priskaču i komšije koje će za novčanu nadoknadu prihvatiti odgovornost za prekršaj u kome uopšte nisu učestvovali.

Takozvano iznajmljivanje dozvola ne oslobađa od plaćanja kazni, ali čini da kaznene poene ne dobijaju oni koji se ogreše o pravila saobraćaja, već ih sakupljaju oni na koje uopšte i ne utiču. Kako „Blic” saznaje, komšije i rođaci, koji su po pravilu penzioneri, za ovakvu uslugu naplaćuju određeni procenat zaprećene kazne, odnosno od 1.000 do 10.000 dinara.

Iako iz Ministarstva unutrašnjih poslova nisu želeli da komentarišu ove slučajeve „nadigravanja” vozača s policijom, objašnjavajući da bi time još više podstakli ovakvo ponašanje, sagovornici „Blica” koji se bave bezbednošću saobraćaja složili su da su ljudski životi mnogo važniji od novca koji se zaradi i izgubi na kaznama.

Stojadin Jovanović iz Agencije za bezbednost saobraćaja istakao je za „Blic” da je svrha postavljanja kamera povećanje bezbednosti svih učesnika u saobraćaju.

– Postoji sumnja u to koliko je sprej efikasan. On ne može da funkcioniše u svim vremenskim uslovima, a osim toga moguće je videti prekršioca na osnovu vrste vozila, pa čak i snimanjem lica vozača. Ali iako u prskanju tablica i prebacivanju odgovornosti na nekog drugog ima elemenata krivičnog dela, od toga je mnogo važnija činjenica da takvi vozači lažu samo sebe. Ideja video-nadzora je da se sačuvaju životi i građani ne treba da se trude da prevare kamere, već da poštuju saobraćajna pravila – smatra Jovanović.

S njim se slaže i Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja, koji za naš list kaže da je u zakonu uvek mogu da se nađu rupe, ali da „u istoriji bolesti na obdukcionom stolu one ne postoje”.

– Nekada možete da izigrate zakon, ali nikada ne možete da izigrate posledice nebezbednog ponašanja, odnosno povrede i smrt – objašnjava Okanović.
On smatra da je upoznavanje učesnika u saobraćaju sa mogućim posledicama ključno ukoliko država želi da smanji broj stradalih na našim drumovima.

– Samo prevencijom i edukacijom mogu da se postignu dobri rezultati. Ukoliko se životi čuvaju samo kažnjavanjem, uvek ćemo imati i ovu drugu strane medalje, odnosno rupe u zakonu. Dokle god se ide na kartu nadigravanja vozača i policije, neće biti kraja, već samo stradanje – zaključuje Okanović.

Prekršaji

Ako nije izazvan saobraćajni udes

– Kretanje žutom trakom – 5.000 dinara

Prolazak kroz žuto i crveno svetlo

– od 15.000 do 30.000 dinara ili zatvor do 30 dana, šest kaznenih poena, zabrana upravljanja najmanje tri meseca

– preko pešačkog prelaza na kojem se nalazi pešak – zatvor najmanje 15 dana, 14 kaznenih poena, zabrana upravljanja najmanje osam meseci

Prekoračenje brzine u naselju

– do 20 kilometara na sat – 5.000 dinara

– od 21 do 50 kilometara na sat – od 6.000 do 20.000 dinara, četiri kaznena poena, zabrana upravljanja najmanje 30 dana

– od 51 do 70 kilometara na sat – od 15.000 do 30.000 dinara ili zatvor do 30 dana, sedam kaznenih poena, zabrana upravljanja najmanje četiri meseca

– više od 70 kilometara na sat – zatvor najmanje 15 dana, 14 kaznenih poena, zabrana upravljanja najmanje osam meseci

Nasilnička vožnja

– zatvor od 30 do 60 dana, 15 kaznenih poena, zabrana upravljanja najmanje devet meseci

Ako je izazvan saobraćajni udes

– Kretanje žutom trakom sa izazivanjem udesa – od 6.000 do 18.000 dinara

Prolazak kroz žuto i crveno svetlo

– od 30.000 do 50.000 dinara ili zatvor do 60 dana, devet kaznenih poena, zabrana upravljanja najmanje pet meseci

– preko pešačkog prelaza na kojem se nalazi pešak – zatvor najmanje 45 dana, 16 kaznenih poena, zabrana upravljanja najmanje 10 meseci

Prekoračenje brzine u naselju

– do 20 kilometara na sat – 5.000 dinara

– od 21 do 50 kilometara na sat – od 10.000 do 40.000 dinara ili zatvor do 45 dana, pet kaznenih poena, zabrana upravljanja najmanje tri meseca

– od 51 do 70 kilometara na sat – od 30.000 do 50.000 dinara ili zatvor do 60 dana, 10 kaznenih poena, zabrana upravljanja najmanje šest meseci

– više od 70 kilometara na sat – zatvor najmanje 45 dana, 16 kaznenih poena, zabrana upravljanja najmanje 10 meseci

Nasilnička vožnja

– zatvor od 45 do 60 dana, 17 kaznenih poena, zabrana upravljanja najmanje 10 meseci

Lokacije kamera

Žuta traka

Brankov most – s obe strane

Bulevar despota Stefana – Jovana Avakumovića

Bulevar vojvode Mišića – ulaz u sajam

Crveno svetlo

Tošin bunar – Zagrebački put

Bulevar Nikole Tesle – Trešnjin cvet

Bulevar Mihajla Pupina – Ušće

Trg Nikole Pašića (Dečanska) – Vlajkovićeva

Ustanička – Specijalni sud

Brzina

Bulevar Nikole Tesle – Ušće

Omladinskih brigada – Jurija Gagarina

Jurija Gagarina – Žrtava antifašističke borbe

Bulevar kneza Aleksandra Karađorđevića – na raskrsnici s ulicom Topčiderski venac

Bulevar Mihajla Pupina – Španskih boraca (Palata Srbija)

Izvor: Blic

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)