Datum:

23.03.2018. 16:18

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , , ,

Statistika:

0 komentara pregleda

Automobili koji se u Nemačkoj proglašavaju za otpad ne mogu se uvoziti u Srbiju, poručio je danas ministar životne sredine Goran Trivan na otvaranju sajma automobila i motocikala u Beogradu.

Trivan je rekao da će ministarstvo sprečiti uvoz tih automobila u Srbiju.

Trivan je otvorio Sajam automobila “DDOR BG Car Show 06” i 12. Sajam motocikala Motopassion, na kojima učestvuje više od 350 izlagača iz dvadesetak zemalja i rekao da je to verovatno prvi put u Srbiji da sajam automobila otvara ministar životne sredine.

Kako je rekao, to je znak da se u našem društvu dešava nešto pozitivno po pitanju ekologije.

Trivan je istakao da i automobilska industrija mora da postane deo modernog ekološkog razvoja naše zemlje.

“Vršićemo pritisak na auto industriju kako bi postala ekološki prihvatljiva”, poručio je Trivan.

On je naglasio da će se to ministarstvo boriti protiv uvoza automobila koji se u zapadnoevropskim zemljama proglašavaju za otpad.

“Automobili (dizelaši) koji se u Nemačkoj proglasasvaju za otpad ne mogu ulaziti u Srbiju, jer su otpad. Mi smo već zajedno sa Agencijom za bezbednost saobraćaja sprečili taj uvoz i to ćemo nastaviti da radimo”, rekao je Trivan.

Kako je rekao, u Srbiju se godišnje uveze 26.000 novih vozila i 131.000 polovnih vozila.

Konstatovao je da nije pošteno da samo uvoznici novi automobila plaćaju ekološku taksu i da će i uvoznici polovnjaka morati da plate tu taksu.

“Saobraćaj je drugi najveći zagađivač vazduha u Srbiji, posle energetike”.

Trivan je rekao da će se u narednom periodu veća pažnja posvetiti tehničkim pregledima kako bi se kontrolisalo šta vozila koja se registruju emituju u vazduh.

Ministar je naveo da je, sa druge strane, cilj da se što više uvoze električni i hibridni automobili.

On je kazao da su ekolozi sve više prisutni u autoindustriji , kao i na ovakvih manifestacijama, što govori da se u svetu mnogo toga promenilo po tom pitanu.

“Srbija drži do svoje auto industrije, a to je i pitanje koncepta razvoja. Novo vreme je nastalo u svetu, ali i za Srbiju. Nemamo izbora, nećemo dozvoliti da bude drugačije. Moramo da vršimo pritisak na auto industriju kako bi postala ekološki prihvatljiva”, poručio je Trivan.

Izvor: Novosti

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)