Datum:

31.01.2012. 10:12

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

,

Statistika:

2 komentara 6637 pregleda

Napokon je pao prvi pravi sneg pa nije zgoreg ponoviti šta sve vozači treba da urade pre nego što sednu za volan, ali i tokom vožnje u zimskim uslovima. Niske temperature, sneg i led znaju da otežaju i sam ulazak u automobil, a kamoli upravljanje vozilom. Zato je prvi i najvažniji savet za sve vozače – nabavite kvalitetnu opremu, naoružajte se strpljenjem i budite oprezni.

Prvi i osnovni preduslov da bi i sama pomisao na vožnju automobila po snegu bila ispravna jesu zimske gume. U zavisnosti od vrste proizvođača i tipa vozila, cena jedne zimske gume kreće se između 4.000 i 8.000 dinara, a pojedina istraživanja su pokazala da su vlasnici vozila mahom spremni da izdvoje najviše 6.000 dinara za novi pneumatik. Bez obzira na to što pravilnik i ove zime dozvoljava vožnju na dve letnje i dve zimske gume, u Komitetu za bezbednost saobraćaja još jednom apeluju da sva četiri točka moraju biti pripremljena za klizav teren.

– Vlasnici vozila obično stavljaju zimske gume na pogonske točkove i tada se automobil ponaša kao kamion s prikolicom. To znači da će, na primer, ako su mu zimski pneumatici samo na prednjim točkovima, zadnji deo zanositi u svakoj krivini i obrnuto. Zato je sa stanovišta bezbednosti jedino ispravno rešenje da se postave zimske gume na sva četiri točka – ističe Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.

Snežni pokrivač na automobilu zahteva od vozača da odvoji barem nekoliko minuta kako bi svog četvorotočkaša pripremio za pokret. To znači da se automobil najpre mora u potpunosti očistiti – kako na staklima, tako i na krovu – jer tokom vožnje može doći do klizanja snega ili leda s vrha automobila, što dovodi do smanjene vidljivosti. Sneg i led sa stakla može se otkloniti pomoću grejača ili odgovarajućim metlicama, ali nikako vrelom vodom. Međutim, događa se da vozač ne može ni da uđe u automobil pošto se brave na niskim temperaturama zalede. Najefikasnijima u takvim situacijama su se pokazala sredstva koje proizvođači automobila prave upravo za određeni model ili univerzalna tečnost koja se prodaje u prodavnicama auto-delova i košta oko 200 dinara.

Podrazumeva se da vozači, pogotovo početnici, ne bi trebalo da koriste u zimskim uslovima veći stepen prenosa od treće brzine. Takođe, postoje specifičnosti vožnje po klizavom, kako na uzbrdici tako i na nizbrdici.

– Neke od caka vožnje na uzbrdici jeste da se koristi brzina za jedan stepen viša od one kojom se vozi po suvom tlu i da ne treba zaustavljati automobil. Naravno, ukoliko se to mora učiniti zbog raskrsnice ili semafora, preporučuje se lagano kretanje uz dodirivanje papučice za gas. Na nizbrdici nikako ne treba juriti, već kočiti lagano, takozvanim seckanjem, odnosno nežnim spušatanjem i podizanjem stopala s kočnice. Za razliku od vožnje uzbrdo, nizbrdo se uvek vozi u nižem stepenu prenosa nego po suvom vremenu – kažu u AMSS.

Saveti za vožnju po snegu

 • Pre polaska očistite led i sneg sa automobila metlicama ili uključivanjem grejača za vetrobran
 • Na uzbrdici koristite brzinu za jedan stepen višu od one kojom se vozi po suvom tlu
 • Na nizbrdici vozite u nižem stepenu prenosa nego po suvom vremenu, kočite seckanjem, to jest nežnim spuštanjem stopala na papučicu i podizanjem s nje
 • Na semaforu ili pre znaka „stop“ kočite ranije, pritiskajući više puta kočnicu
 • Za skretanje u krivini postepeno oduzimajte brzinu pošto kočenje po snegu ili ledu neće zaustaviti vozilo

Autor: Marko Tašković, Izvor: Blic

2 komentara
 1. Marko

  Trik=varka. Ovo nisu trikovi vec saveti. Autor teksta vuce naslovom na senzacionalizam koji tretnutno u Srbiji koristi vecina medija cime izazivaju zbunjivanje i medjusobna prepucavanja gradjana laznim informisanjem. Nemojte to raditi…

 2. Miroljub Cabarakapa

  Ne kazhem da nije potrebno imati zimske gume na zadnjim tochkovima (kod vozila
  sa prednjim pogonom) ali da ih auto mora imati se ne slazhem. Redovno idem na
  jednodnevna skijanja i nijednom mi zadnje zimske gume nisu bile potrebne.
  U krivinu treba ulaziti kao da je klizavo, shto i jeste, i nema nikakvih problema.
  Par puta mi se zadnji kraj malo zaneo, ali to se lako koriguje. Ko ne zna da vozi
  po klizavom, tj. ledu, samo mu gume sa ekserima mogu pomocji, a one su kod nas
  zabranjene, ako se ne varam…

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)