Novoizabrani predsednik SAD Donald Tramp saopštio je da automobilska kompanija “Ford” neće preseliti proizvodnju svog modela “linkoln” iz SAD u Meksiko.- Telefonom sam se dogovorio sa mojim prijateljem Bilom Fordom, direktorom “Forda”, koji me je obavestio da će zadržati proizvodnju “linkolna” u Kentakiju i da je neće prebaciti u Meksiko – napisao je Tramp na svom tviter-nalogu, prenele su svetske agencije

U svojoj fabrici u Kentakiju, “Ford” proizvodi sportsko vozilo “linkoln MKC”, ali i “ford eskejp SUV” i zbog smanjenja troškova planirao je da otvori pogon u Meksiku i za ove modele.

Tramp je često tokom kampanje kritikovao “Ford” zbog planiranog prebacivanja celokupne proizvodnje malih automobila iz Severne Amerike u Meksiko, gde su plate za 80 odsto niže nego u SAD. Čak je malo i pretio najavom uvođenja poreza na “Fordove” automobile iz Meksika od 35 odsto…

Inače, “Ford motors” je zabeležio je u trećem kvartalu pad profita za preko 50 odsto, pogođen usporavanjem tražnje na američkom tržištu i većim troškovima za svoj glavni model kamioneta.

Neto dobit je pala na 957 miliona dolara sa 2,19 milijardi dolara iz istog perioda prošle godine, naveo je “Ford” u svom saopštenju.

Ovaj pad je ipak manji nego što su analitičari predvideli, budući da je proizvođač automobila srezao neke marketinške troškove.