Datum:

29.07.2013. 16:39

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 3839 pregleda

Problemi u Kini nisu sprečili japansku kompaniju Toyota da ostane najprodavaniji proizvođač automobila u svetu u prvoj polovini godine, ostavivši iza sebe američkog rivala General Motors, koji je do 2008. sedam decenija zauzimao prvo mesto.

Toyota je u šest meseci zaključno sa junom prodala 4,91 milion automobila i kamiona širom sveta, što je za 1,2 odsto manje u odnosu na isti period lane, prenosi agencija Frans pres.

GM je ranije ovog meseca saopštio da je u istom periodu prodao 4,85 miliona vozila, što je za četiri odsto više na godišnjem nivou, zahvaljujući brzom rastu prodaje u SAD. U drugom kvartalu, GM je blago nadmašio Toyotu, budući da je prodao 10.000 automobila više.

GM je bio najprodavaniji proizvođač automobila sedam decenija pre nego što je 2008. predao vodeću poziciju Toyoti. Američka kompanija se vratila na prvo mesto 2011, kada je proizvodnju Toyote ugrozio zemljotres i cunami u Japanu, prekinuvši lance dostave delova.

Toyota se potom oporavila i prošle godine opet preuzela vodeću poziciju, iako je na prodaju u Kini uticao teritorijalni spor između Pekinga i Tokija, koji je izazvao bojkot japanskih proizvoda i proteste.

Toyota je u prvoj polovini tekuće godine ostala ispred GM, zahvaljujući solidnoj prodaji u drugim regionima i boljim od očekivanih rezultatima u Japanu, gde automobilsko tržište stagnira već godinama.

Na trećem mestu po broju prodatih automobla u svetu nalazi se nemački Volksvagen (VW), koji je u prvoj polovini godine prodao 4,7 miliona vozila. Ključna razlika između Toyote i sledeće dve kompanije na listi je to što japanska firma proizvodi teške kamione, a GM i VW samo lake.

Izvor: Tanjug/Novosti

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)