Datum:

10.01.2013. 10:38

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

,

Statistika:

0 komentara 2785 pregleda

Umesto potpuno samupravljajućih vozila Toyota i Lexus razvijaju “pametne automobile” budućnosti koji će pružati asistenciju u vožnji, a konačni cilj projekta jeste drumski saobraćaj bez smrtnih slučajeva.

Toyotin Integrated Safety Management Concept trenutno se testira na specijalno opremljenom primerku Lexusa LS.

Iako i ova tehnologija koristi kamere, senzore, radare i komunikacijske uređaje, u Toyoti kažu da nije u pitanju sistem autonomne vožnje gde se automobili kreću potpuno samostalno, i koji razvijaju neke kompanije poput Googla.

Toyota ne misli da je budućnost saobraćaja u samoupravljajućim vozilima, ali smatra da se pomoću naprednih tehnologija koje pružaju asistenciju vozaču i takozvanih “pametnih automobila” koji komuniciraju međusobno mogu sprečti sudari i saobraćajne nesreće.

Automobili koji “razgovaraju” jedni sa drugima, i koji ujedno komuniciraju sa semaforima, doprineće najpre smanjenju, a zatim i potpunoj eliminaciji sudara na raskrsnicama i prilikom promene saobraćajnih traka, veruju u japanskoj kompaniji.

“Naša vizija je automobil koji ujedno predstavlja pouzdanog suvozača i koji će doprineti boljoj bezbednosti u vožnji”, objašnjava Mark Templin, potpredsednik Toyota grupe.

“Ipak, najveća vrednost ovog projekta i njegov uspeh biće ako jednog dana, zahvaljujući tehnologijama poput ove, više ne bude žrtava u saobraćaju”, dodaje on.

Izvor: B92

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)