Datum:

26.02.2017. 20:17

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , , ,

Statistika:

0 komentara pregleda

Toyota se udružuje sa gigantskom naftnom kompanijom Shell kako bi napravili sedam novih vodoničnih stanica u Kaliforniji.

Ove dve kompanije uložiće 11.4 miliona dolara u taj projekat, dok će Energetska komisija u Kaliforniji dodati još 16.4 miliona dolara, kako bi plan o izgradnji 100 ovakvih stanica do 2024. godine bio realizovan.

Na prvi pogled udruživanje sa naftnom kompanijom kakva je Shell može delovati neobično, jer zašto bi oni bili zainteresovani za pomaganje vozilima sa alternativnim pogonom? Međutim, oni su očigledno svesni da sadašnji trend iskorišćavanja nafte neće moći da traje doveka, pošto su njene zalihe ograničene. Stoga, umesto da se usmere na elektrifikaciju, Shell odlučuje da podrži vodoničnu tehnologiju i trenutno ima šest vodoničnih stanica – četiri u Nemačkoj i dve u SAD (tačnije, u Los Anđelesu).

Shell takođe poseduje 13 kompanija koje se bave vodoničnom tehnologijom, a prošlog meseca osnovali su globalni savet za ovu tehnologiju. Plan je da se uloži 10.7 milijardi dolara u svrhe razvoja ove tehnologije i proizvoda povezanih sa njom u narednih pet godina.

Prema rečima Katsušika Hirosa, Toyotinog generalnog projekt menadžera, Shellova odluka da podrži vodoničnu tehnologiju je način na koji se ova kompanija revanšira Ilonu Masku, koji je kritikovao naftnu industriju: “Neprijatelj neprijatelja je prijatelj. Mask preti naftnim kompanijama, ali one odgovaraju na drugi način”, tako što podržavaju vodonik.

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)