Datum:

28.11.2011. 16:22

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

0 komentara 5273 pregleda

Japanski proizvođač automobila Toyota vodi razgovore sa nemačkom kompanijom BMW o saradnji u proizvodnji ekoloških automobila, objavio je japanski poslovni dnevnik “Nikei”.

U okviru tog sporazuma nemačka kompanija bi isporučivala dizel motore za Toyotina vozila , dok bi Toyota podelila svoju tehnologiju za proizvodnju hibridnih automobila, prenela je agencija AFP.

To bi bilo drugo Toyotino povezivanje u oblasti “zelene” tehnologije sa nekim velikim stranim proizvođačem automobila, posle sporazuma iz avgusta o razvoju hibridnih sistema sa američkom kompanijom “Ford”.

Portparol Toyote je ukazao da je izveštaj lista “Nikei” zasnovan na “špekulacijama” i odbio je da ga komentariše.

Prema predloženom sporazumu, BMW bi isporučivao dizel motore za putnička vozila Toyote, najverovatnije srednje veličine od oko 2.000 č koji bi se prodavali u Evropi, ukazano je u članku.

BMW je krajem 2010. sklopio sporazum sa francuskom grupacijom “PSA Pežo Sitroen” o zajedničkom razvoju hibridnih sistema za subkompakt vozila.

Toyota nastoji da uz pomoć svojih hibrida poveća tržišni udeo u Evropi gde oko 60 odsto putničkih vozila pokreću dizel motori.

Očekuje se da tražnja dizel automobila poraste, budući da se takvi motori smatraju efikasnim načinom za smanjenje emisija ugljen-dioksida, a tehnološki napredak u toj oblasti je od ključnog značaja , s obzirom na pooštravanje regulative za emisije štetnih gasova.

Kako jak japanski jen umanjuje cenovnu konkurentnost Toyotinih hibrida, ta kompanija želi da poveća prodaju svojih dizel vozila putem dobavljanja dizel motora od BMW, naveo je “Nikei”.

Izvor: Tanjug/Mondo

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)