Datum:

20.09.2016. 22:33

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

,

Statistika:

0 komentara pregleda

Toyota slavi rođendan svog bestselera, najprodavanijeg modela u istoriji automobilske industrije – besmrtne Corolle. Svet je ugledala prvi put 1966. godine u Japanu, i od tada je prodata u preko 44 miliona primeraka širom sveta.

Šezdesetih godina, Corolla je kreirana da bude narodni automobil sa prostranim enterijerom, ručicom menjača na podu, zasebnim prednjim sedištima i prostranom zadnjom klupom. Samo tri godine su bile potrebne da postane najprodavaniji model na lokalnom tržištu, a uskoro je počela i globalna ekspanzija.

Samo dve godine nakon lansiranja, godišnja proizvodnja Corolle se više nego udvostručila na 1,1 miliona jedinica, koje su se sklapale u novoj fabrici u Takaoki. Izvoz na severnoameričko tržište ze započeo 1968., što je pomoglo prvoj milionskoj prodaji do 1970.

Trenutno je aktuelna jedanaesta generacija, a Corolla je zvanično svetski bestseler od 1997, kada je ostvarena brojka od 22,65 miliona prodatih primeraka. Danas se prodaju dve različite verzije Corolle, za evropsko i severnoameričko tržište. Obe poseduju pogon na prednje točkove i u formi su sedana.

Što se poslednje generacije Corolle tiče, treba reći da praktično nema ništa zajedničko sa originalnim modelom. Šira je i duža, sa mehaničkom platformom koja nema dodirnih tačaka sa nekadašnjom. Poređenja radi, Volkswagen „buba“, drugoplasirani model na bestseler listi svih vremena i prvi koji je prodat u 20 miliona primeraka, ostao je praktično neizmenjen tokom 65 godina. Neki kažu da se promenila do te mere neznatno, da je moguće staviti karoseriju iz 1936. na šasiju iz 2003. i obrnuto.

Corolla je ranije u toku godine lansirala Corolla 50th Anniversary Edition za SAD, izdanje bazirano na Corolli SE.
1474356551_43

Izvor: Vrele gume

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)