Datum:

26.04.2013. 10:36

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 3126 pregleda

Tojota (Toyota Motor Corp.) je zadržala status najveće svetske auto-kompanije pošto je u prvom tromesečju ove godine prodala 2,43 miliona vozila.

Na drugom mestu po prodaji je američki Dženeral motors sa 2,36 miliona prodatih vozila, dok je na trećem nemački Folksvagen sa prodatih 2,27 miliona vozila.

Japanska Tojota ostala je na prvom mestu po prodaji, iako joj je prodaja opala za 2,2 odsto, pre svega u Kini i Japanu. S druge strane, Dženeral motors je zabeležio rast prodaje od 3,6 odsto, a Folksvagen od 5,1 odsto, prenosi Eko.

Prodaja Tojote u Kini je u prvom ovogodišnjem kvartalu opala za 13 odsto zbog antijapanskog raspoloženja zbog teritorijalnog spora, a u Japanu je opala za 15 odsto jer su obustavljene subvencije za vozila sa hibridnim pogonom koja manje zagađuju okolinu.

Međutim u Severnoj Americi prodaja vozila Tojote je porasla za sedam odsto, kao i u mnogim zemljama Azije.

Tojota je pre dve godine izgubila prvo mesto u svetu jer je zbog zemljotresa i cunamija u Japanu ostala bez delova od dobavljača.

Tojota je na prvo mesto po prodaji došla prvi put 2008. godine, pošto je prethodno tu poziciju sedam decenija zauzimao Dženeral motors.

Izvor: Moj auto

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)