Datum:

11.12.2011. 11:27

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

,

Statistika:

0 komentara 3654 pregleda

Japanska “Tojota” je oštro snizila procenu zarade u ovoj fiskalnoj godini koja se završava u martu, upozoravajući da su teške posledice jake nacionalne valute i na štetu od poplava u Tajlandu, prenele su svetske novinske agencije.

Japanski najveći proizvodjač kola očekuje da će ostvariti neto profit od 180 milijardi jena (2,3 milijarde dolara), u odnosu na 390 milijardi jena, kako je to projektovano u avgustu.

Uprava kompanije očekuje i nešto manji ukupan prihod od oko 18,2 biliona jena (234,36 milijardi dolara), u odnosu na ranije procenjenih 19 biliona jena.

“Tojota” računa da će ove godine prodati 7,38 miliona vozila u svetu, umesto 7,6 miliona, koliko se procenjivalo pre četiri meseca.

Ovo je bila jedna od najtežih godina u poslovanju kompanije, koja je prvo bila pogodjena zemljotresom i cunamijem u martu, da bi kasnije proizvodnja bila prekinuta i poplavama na Tajlandu ove jeseni.

Jak jen takodje je doneo dosta nevolja japanskim kompanijama ove godine.

Za izvoznike kao što je “Tojota”, snažan jen smanjuje vrednost profita ostvarenog u inostranstvu kada žele da prodaju kola koja su izradjena u zemlji, što japanske proizvode zbog cene čini manje konkurentnim na tržištima izvan Japana.

Operativni profit

“Tojota” procenjuje da će njen operativni profit biti samo zbog poplava na Tajlandu oštećen za 120 milijardi jena i još 190 milijardi jena od negativnih posledica kursnih razlika.

Izvor: Tanjug/Blic

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)