Datum:

20.12.2012. 13:47

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 3667 pregleda

Akcije Tojote (Toyota) dostigle su najveću vrednost ove godine prevashodno zbog slabog jena i izveštaja da je kompanija na putu da u 2012. postane najveći svetski proizvođač automobila s prodajom od 9,7 miliona vozila.

Cena akcije je porasla za 2,76 odsto na 3.720 jena nakon pada japanske valute na najniži nivo u poslednjih nekoliko meseci u odnosu na dolar i evro, prenosi agencija AFP.

Na slabljenje jena uticala je pobeda konzervativne opozicije na nedavnim izborima u Japanu, koja će još više pritiskati Centralnu banku da ublaži monetarnu politiku, jer slab jen pomaže izvoznicima, poput Tojote, čineći njihove proizvode konkurentnijim u inostranstvu.

Kompanija Tojota, u čijem su sastavu Leksus (Lexus), Daihacu (Daihatsu) i Hino (Hino), prodala je u prvoj polovini ove godine više automobila od glavnih konkurenata Dženeral Motorsa (General Motors) i Folksvagena (Volkswagen).

Tojota je bila najveći svetski proizvođač automobila u periodu od 2008. do 2010. godine, ali je prošle godine izgubila primat zbog katastrofe izazvane zemljotresom i cunamijem, kao i zbog poplava na Tajlandu ali i jakog jena, prenosi Tanjug.

Izvor: Tanjug/Moj auto

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)