Datum:

11.10.2012. 13:48

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

,

Statistika:

0 komentara 3389 pregleda

Najveći japanski proizvođač automobila “Tojota” saopštio je danas da će povući 7,43 miliona vozila širom sveta zbog rizika od požara usled kvara na električnim podizačima prozora na brojnim modelima, uključujući popularne “kamri” i “korolu”.

Povlačenje automobila najnoviji je udarac “Tojoti” nakon što je u poslednjih nekoliko godina povukla milione vozila zbog kvarova, što je nanelo veliku štetu nekada sjajnoj reputaciji firme, poznatoj po bezbednosti, prenela je agencija AFP.

Oko 2,47 miliona vozila biće povučeno iz SAD, 2,8 miliona iz Evrope i Kine, dok se ostatak automobila nalazi širom sveta, uključujući Japan, Kanadu, Australiju i Bliski istok, izjavila je portparol kompanije.

Najnovije povlačenje dolazi oko dva meseca nakon što je “Tojota” na još dva modela otkrila defekt zbog kog su 2009. povučeni milioni automobila zbog problema sa papučicom za gas, koja se u nekom trenutku vožnje podvlači pod patosnicu u kabini, pa putnicima preti opasnost od sudara usled slabijeg kočenja vozila. Taj kvar povezuje se sa nesrećama u kojima su navodno poginule desetine ljudi.

Izveštaji o naglom, nenamernom ubrzanju doveli su do povlačenja više od 12 miliona vozila širom sveta, o čemu je održana rasprava i u američkom Kongresu, a direktor “Tojote” se javno izvinio zbog kvara.

“Tojota”, ranije poznata po bezbednosti vozila, od tada predano radi na vraćanju reputacije, dok se istovremeno bori sa ekonomskom krizom, jakim jenom i posledicama prošlogodišnjeg razornog zemljotresa i cunamija.

Japanska firma uspela je da povrati poziciju najvećeg svetskog proizvođača automobila u prvoj polovini 2012, preuzevši je od američkog giganta “Dženeral motors”.

Izvor: Tanjug/Novosti

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)