Datum:

17.06.2015. 10:28

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

,

Statistika:

0 komentara 5257 pregleda

Japanski proizvođač automobila Tojota obezbedio je danas podršku za kontroverznu prodaju novih deonica, za koju tvrdi da će privući stabilne, dugoročne investicije, uprkos protivljenju dela institucionalnih akcionara iz inostranstva.

Najveći svetski prozivođač vozila saopštio je da je 75 odsto akcionara glasalo za plan koji podrazumeva prodaju do 50 miliona novih akcija, koje će kupci morati da drže u svom vlasništvu pet godina i kojima se neće trgovati na berzi, prenosi agencija Frans pres.

Nove akcije nazvane “model AA”, koje će mahom biti ponuđene japanskim investitorima, nosiće glasačka prava i koštaće 20 odsto više u odnosu na obične akcije Tojote koje su juče u Tokiju vredele 68 dolara.

Dividende na nove deonice porašće sa 0,5 na 2,5 odsto do kraja petogodišnjeg perioda, kada će investitorima biti ponuđeno da ih pretvore u obične akcije ili će ih Tojota otkupiti.

Američka savetodavna kompanija IŠ upozorila je da će nove akcije smanjiti uticaj investitora na odluke uprave kompanije, kao i da favorizuju domaće investitore u odnosu na inostrane.

Izvor: Moj auto

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)