Datum:

23.12.2011. 10:25

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

,

Statistika:

0 komentara 3744 pregleda

Japanska “Tojota” najavila je juče veliki povratak, utvrđujući globalnu prodaju od 8,48 miliona vozila u 2012. i čak i veći broj u 2013. godini, nakon nevolja koje su je pratile ove godine, od katastrofalnog japanskog zemljotresa 11. marta do poplava na Tajlandu.

Najveći japanski proizvođač kola, prepuštajući titulu najmoćnijeg prodavca kola na svetu u prvoj polovini ove godine, pao je na treće mesto, iza američkog rivala “Dženeral motorsa” (GM) i nemačkog “Folksvagena” (VW).

“Tojota” planira povećanje prodaje 20 odsto u 2012. , oslanjajući se pre svega na tržišta u usponu, kako bi sprečila usporenu tražnju na krizom pogođenom tržištu razvijenog sveta.

Teška 2011. , kada je zabeležen pad isporuka od šest odsto, na 7,9 miliona jedinica, otvara malo prostora za nadu da će japanski auto-gigant uspeti da uskoro nadoknadi izgubljeni korak sa GM i VW. Ali, uprava kompanije planira pravi “bum” u 2012. , na domaćem i inostranom tržištu.

Kompanija očekuje prodaju od 8,48 miliona naredne godine i planira povećanje globalne proizvodnje na rekordnih 8,65 miliona vozila, prenele su agencije, navodeći da bi montaža u 2013. mogla da dostigne 8,98 miliona kola.

U turbulentnoj 2011. , u kojoj je globalna privreda doživela dužničku krizu, očekuje se da će japanska prodaja grupe “Tojota” biti smanjena 19 procenata, računajući i filijale “Dajhacu” i “Hino”, pri čemu je pad isporuka samo robne marke “Tojota” izneo 24 odsto.

Portparol “Tojote” Amiko Tomida izjavio je da je cilj svetske proizvodnje u 2012. , zaista ambiciozan i da će nadmašiti dosadašnji rekord od 8,53 miliona komada, za brend “Tojota”, računajući i isporuke “leksusa”, koji je postavljen 2007. godine pre finansijske krize.

GM je prodao 6,79 miliona vozila ove godine za devet meseci, 9,2 odsto više nego godinu ranije i planira isporuku više od devet miliona u čitavoj 2011. , ako se zadrži dosadašnji rast, prema podacima agencije “Daudžons.” Nemački VW zabeležio je skok prodaje od 14 odsto na 7,51 miliona komada za 11 meseci i računa da će premašiti osam miliona do kraja godine.

Početkom ovog meseca “Tojota” je smanjila prognozu rasta profita na 180 milijardi jena (2,3 milijarde dolara), za 54 odsto manje u odnosu na avgustovsku procenu, nakon što su poplave na Tajlandu prinudile kompaniju da zatvori fabriku, zbog čega je došlo do problema u lancu sanbdevanja autodelovima. Na loše poslovanje uticao je i snažan jen, koji je dostigao rekordan nivo u odnosu na dolar.

“Tojota” je preživela dve teške godine zbog zemljotresa, cunamija i poplava, a prethodno je uzdrmana i serijom masovnih opoziva oko 10 miliona kola zbog tehničkih problema, što je narušilo imidž pouzdanog proizvođača i doprinelo padu prodaje.

Uprava kompanije je objavila novu strategiju prema kojoj će se polovina kola prodavati na tržištima zemalja u usponu do 2015. godine, u poređenju sa sadašnjih 40 procenata.

Izvor: Tanjug/Novosti

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)