Datum:

13.11.2012. 16:31

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

0 komentara 4667 pregleda

Japanska kompanija Tojota isprobava novi bezbednosni sistem za automobile koji će vozilima omogućiti da komuniciraju i međusobno i s putevima kojima idu, kako bi se umanjili rizici od saobraćajnih nesreća.

Automobili preko “Sistema pametnog saobraćaja” (Intelligent Transport System) dobijaju informacije iz senzora ulica da ne bi prošli kroz crveno svetlo, o dolasku automobila koji su još iza ugla i o približavanju pešaka kolovozu.

Na poligonu površine 3,5 hektara u centralnom Japanu isprobava se i međusobna komunikacija vozila. U današnjoj probnoj vožnji za novinare, pojavljivanje pešaka je signalizirano zvukom u vozilu i slikom na ekranu ispred vozača.

Slika se pojavljuje i kada drugi autombil dolazi na raskrsnicu, dok se u slučaju da vozač ignoriše semafor, oglašava ženski glas s porukom “crveno svetlo”.

Zvaničnici Tojote najavljuju da će tehnologija “pametnih automobila” biti isprobana na nekim japanskim putevima od 2014. godine, a slični testovi se planiraju i za SAD.

Tojotin rival Nisan nedavno je prikazao vozila koja se sama mogu zaustaviti, parkirati ili izbeći pešaka koji se iznenada pojavi na putanji automobila. Tojota je predstavila i novu opciju koja pomaže vozačima da snažnije zakoče kako bi izbegli udaranje u vozila ispred. Kompanija najavljuje da će ta opcija uskoro biti dostupna u nekim luksuznim modelima njene marke Leksus.

Izvor: Beta/Moj auto

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)