Datum:

27.11.2014. 22:02

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 3098 pregleda

Korporacija Tojota motor (Toyota Motor Corporation) predstvila je unapređenu tehnologiju inteligentnog sonara, koji služi za sprečavanje ili ublažavanje sudara tokom parkiranja ili kretanja.

Novi sistem ima više senzora i može da detektuje objekte koji se nalaze dalje, jer skenira prostor šire i dublje, a poboljšana je logička kontrola kako bi se sprečio ili ublažio sudar sa susednim vozilima ili preprekama, čak i kada nije reč o zameni papučica, već i tokom vožnje malim brzinama na parkinzima ili prilikom izlaska sa parkinga.

Sonar za pomoć pri parkiranju sada koristi ICS sistem kako bi pomoću automatskog kočenja sprečio ili ublažio sudar. Pored toga, nova podrška za skretanje automatski kontroliše upravljač na tesnim parking mestima, gde je potrebno višestruko pomeranje vozila napred i nazad.

Druga poluautomatska funkcija pomaže prilikom izlaska sa paralelnih parking mesta gde je malo prostora ispred i iza vozila.

Pored toga, dodat je nov način pregleda na ekranu sa panoramskim pogledom, koji vozačima omogućava da lakše vide okolinu pre nego što započnu vožnju.

Pritiskom na dugme vozač prebacuje između prikaza iz ptičje perspektive i “providnog” prikaza, koji vozaču omogućava da vidi okruženje vozila kao da je samo vozilo providno.

U poređenju sa prikazom iz ptičje perspektive, “providni” prikaz omogućava lakše uočavanje prepreka, jer su jasnije prikazane na ekranu. Tojota planira da ugradi ovu tehnolgiju u modele čije je predstavljanje zakazano za 2015. godinu.

Ova poboljšanja za pomoć pri parkiranju povećavaju bezbednost na parkinzima, gde se događa otprilike 30 odsto nesreća sa materijalnom štetom, navodi se u saopštenju Tojote.

Izvor: Tanjug/Novosti

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)