Datum:

05.03.2013. 10:22

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , , ,

Statistika:

0 komentara 6994 pregleda

Novi “i-ROAD” iz Tojote predstavlja novu, fleksibilnu formu gradskog vozila, a kao koncept će ovih dana biti predstavljen na ženevskom sajmu automobila.

Ovaj dvosed je zamišljen kao savršeno prevozno sredstvo za gradski saobraćaj sa električnom baterijom koja ima domet od 50km i “Activ Lean” tehnologijom za koju iz Tojote kažu da je sigurna i zabavna za vožnju.

Ciljna grupa “i-ROAD”-a su ljudi koji traže nešto udobnije i sigurnije od skutera ili motorcikla uz podjednako malu potrošnju i lakoću pronalaska parkinga.

Revolucionarna “Activ Lean” tehnologija je ključna stvar ovog koncept vozila, a, iz Tojote kažu da je ona zaslužna za stabilnost, sigurnost, udobnost ali i zabavni karakter “i-ROAD”-a.

Sistem se sastoji od tzv. “inicijatora naginjanja” koji se nalazi iznad prednjeg vešanja i kontroliše nagib točkova na osnovu ugla skretanja i brzine vozila automatski pokrećući točkove gore-dole u suprotnim pravcima kako bi se neutralisala centrifugalna sila prilikom skretanja.

Ovaj sistem na isti način ublažava prelazak preko neravnih terena i omogućava okretanje vozila na samo tri metra, a iz Tojote naglašavaju da nije potrebno nikakvo posebno predznanje za upravljanje “i-ROAD”-om.

“i-ROAD” ima tri točka, dugačak je 2.35m, a visok 1.4, dok mu je širina svega 85cm, dakle četiri ovakva vozila mogu da stanu na jedno standardno parking mesto.

Električni pogon se sastoji od litijum-jonske baterije koja pokreće dva motora na prednjim točkovima od po 2kW, a baterija se običnom kućnom strujom može napuniti za tri sata.

Izvor: Moj auto, Foto: Autoblog

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)