Datum:

07.11.2019. 9:01

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara pregleda

Automobili su danas nakrcani brojnim tehnologijama i sistemima asistencije, ali to ne znači da su svi problemi uklonjeni i da su apsolutno sigurni, piše index.hr.

I dok je problem mrtvog ugla od pozadi otklonjen kod automobila opremljenih sistemom koji zvučnim i svetlosnim signalom u bočnom retrovizoru upozoravajuvozača na opasnost udarca na objekat koji se pomera u mrtvom uglu, problem koji stvara prednji A nosač je i dalje tu.

Bilo je pokušaja pa su neki proizvođači A nosač podelili na dva tanja nosača, drugi pokušali transparentnim rešetkastim nosačima, ali stvari su otprilike ostale iste kao i kod prvih automobila s čvrstim krovom. Čak su i gore, jer se u A nosače neretko ukrca i poneka oprema poput zvučnika, sportskih mernih instrumenata i slično.

A radi se o velikom problemu. Na primer, prema američkom NHTSA-u, oko 840.000 saobraćajnih nezgoda uzrokovano je zbog pojave mrtvog ugla kad vozač ne vidi drugog učesnika u saobraćaju.

Jedna 14-godišnja devojka još nema vozačku, ali kaže da prva ima potpuno rešenje ovog problema.

Alaina Gasler nije vozač, ali je prepoznala veliki bezbednosni aspekt ovog problema, i to toliko dobro da ga je rešila na genijalan način, javljaju pojedini američki mediji.

Prošle sedmice svoje je rešenje predstavila na takmičenju“Broadcom MASTERS” za srednjoškolce.

Njen projekt se zove “Unapređenje bezbednosti u automobilu uklanjanjem mrtvog ugla“, a rešenje je vrlo jednostavno.

“Postavila sam kameru ispred A nosača, a ona šalje videoprojektor koji projektuje sliku na unutrašnji deonosača čime vozač vidi iza nosača”, objašnjava svoje rešenje tinejdžerka. Ona je za ovo rešenje osvojila nagradu i plasirala se na državno takmičenje.

Izvor: Novosti

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)