Datum:

31.10.2010. 17:55

Autor:

Ivan Minić

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 6253 pregleda

Norveška kompanija Think objavila je da je proizvela 2.500 primeraka elektromobila City. Podsetimo, proizvodnja modela City počela je krajem prošle godine, u finskoj fabrici Valmet…

Norveška kompanija Think bavi se razvojem i proizvodnjom automobila na električni pogon još od početka devedesetih godina, a njen glavni proizvod je mali gradski automobil imena Think City. Ovaj model je peta generacija elektromobila ove norveške kompanije i direktan je naslednik modela koji se proizvodio u periodu od 1999. do 2003. godine. Prethodni model razvijen je pod “dirigentskom palicom” koncerna Ford, koji je do 2003. godine bio i vlasnik kompanije Think Nordic AS, čije je ime bilo PIVCO.

Think City je u aktuelnom dizajnu predstavljen 2006. godine, kada je proizvedena mala serija namenjena za testiranje. 2008. godine primijeru je imao serijski primerak, ali proizvodnja je, zbog finansijskih problema, počela tek prošle godine u finskoj fabrici Valmet. Zanimljivo je da Valmet Automotive nije samo proizvođač gradskog elektromobila, već i suvlasnik kompanije. Udeo u kompaniji Think, Finci su preuzeli nakon što je ova norveška kompanija imala finansijske probleme i kada je morala prekinuti proizvodnju u vlastitim pogonima. Think City je prvi prvi elektromobil, koji je dobio sertifikat CE i homologaciju EU, tzv. sertifikat M1. Zato se ovaj automobil može prodavati na svim evropskim tržištima, a glavna tržišta su Danska, Holandija, Norveška, Austrija, Španija, Švedska i Švajcarska.

Zahvaljujući najnovijem prodajnom uspehu, Think planira da proširi proizvodne kapacitete fabrikom u Elkharti (Indiana). Razlog za ovu odluku je i činjenica da će Think City početi da se prodaje na tržištu USA već u decembru tekuće godine. Za američke klijente, Think neće biti potpuno nov proizvod, već povratak dokazanog elektromobila. U vreme kada je Think bio pod “krilima” Forda, upravo na teritoriji USA je realizovan test program četvrte generacije modela City, koji je kupcima bio na raspolaganju do 2003. godine i razlaza sa Fordom.

Aktuelni Think City ima karoseriju 3 143 mm dužine, 1 658 širine i 1 596 mm visine, a sposoban je da primi dva putnika. Za pogon je zadužen elektromotor snage 30 kW. Elektromobil postiže maksimalnu brzinu od 110 km/h i sposoban je sa jednim punjenjem baterija da pređe 160 kilometara. 2012. godine stiže i nova generacija modela City, čija proizvodnja će biti realizovana u USA i u finskoj fabrici Valmet Automotive. Pored automobila Think, fabrika Valmet još proizvodi i Porsche Boxter / Cayman i elektromobil Fisker.

Više informacija o modelu Think City možete pronaći klikom na link.

Izvor:
Automagazin

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)