Datum:

26.12.2013. 22:19

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 3039 pregleda

Kina je zemlja ekstrema i velikih kontrasta ali je jedno uvek bilo zagarantovano – štitila je svoje građane nasuprot “strancima”. Bili smo svedoci brojnih skandaloznih presuda gde su dovitljivi Kinezi registrovali imena i domene već postojećih zvučnih kompanija na teritoriji Kine, tako da matične kpmpanije prilikom dolaska na to tržište nisu mogle koristiti svoja imena ili su morale da ga otkupljuju od lokalaca!

Takav slučaj je zadesio i Tesla Motors, koji, ne samo da ne može koristiti svoje ime u Kini kao brend, već je i potencijalni internet domen zauzet od strane istog “preduzetnika” iz Kine. No, to nije odvratilo američkog proizvođača električnih luksuznih limuzina da počne sa prodajom svog jedinog Modela S, iako kompanija tek treba da imenuje svoju kinesku ekspozituru u Kini.

Tesla je nedavno otvorio svoj prvi prodajni salon u Pekingu a pre nekoliko dana pokrenuo i internet stranicu na kineskom jeziku za prikupljanje porudžbina za svoje proizvode. To je istovremeno pokrenulo lavinu glasina oko toga kako će Tesla Motors biti označavan, pa su čak u opticaju i određena imena.

Ono što nedostaje sajtu, koji je u suštini veoma sličan matičnom iz SAD-a, je Teslino “kinesko ime”, redak propust za jedan globalni brend koji ulazi na najveće tržište sveta. Razlog za to je što je Te Si La, kinesko ime poznato lokalnom stanovništvu, već registrovano 2006. godine od strane kineskog preduzetnika koji je odbio da proda zaštićeno ime.

Iz Tesla prodajnog salona u Pekingu navode da kompanija za sada nema zvanično ime i ne znaju kada i da li će ga uopšte dobiti. Zapravo, kompanija trenutno koristi domen Tuosule.ch za svoju internet stranicu, što je fonetski najbliže originalnom Tesla nazivu.

Krajnje čudna situacija. Dok se druge kompanije bore da svoje ime i sam brend što više rasprostrane i upoznaju javnost za njegovo postojanje, u ovom slučaju kompanija i nema ime koje će promovisati već samo model/proizvod…

Izvor: Vrele gume

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)