Datum:

08.06.2014. 17:13

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

,

Statistika:

0 komentara 2353 pregleda

Tokom godišnjeg obraćanja akcionarima izvršni direktor Tesla Motorsa, Ilon Mask, nagovestio je da bi ta kompanija mogla u budućnosti da odustane od zaštite svojih patenata. Na taj način, oni bi postali dostupni svakome ko poželi da ih upotrebi za sopstvenu proizvodnju električnih automobila.

Izjava Maska u skladu je sa njegovim ranijim stavom s obzirom da je jednom prilikom sistem patentiranja tehničkih rešenja nazvao “smešnim”.

Spekuliše se da Mask planira da uvede takozvanu “open-source” strategiju kada je reč o proizvodnji električnih automobila.

U tom slučaju, svi zainteresovani mogli bi besplatno da koriste planove nekog proizvoda Tesla Motorsa i da ga dalje unapređuju. To bi omogućilo brži razvoj i rast proizvodnje i prodaje ove vrste vozila u svetu.

Ipak, postavlja se pitanje šta bi Mask i kompanija na čijem je čelu time dobili? Veruje se da bi snažnija industrija automobila na električni pogon doprinela povećanju broja kompanija koje bi razvijale i proizvodile komponente.

To bi dalje pojačalo konkurenciju na tržištu i dovelo do sniženja nabavnih cena delova i samim tim pojeftinilo proizvodnju električnih automobila.

Jeftinija proizvodnja uticala bi da vozila na električni pogon budu dostupna većem broju kupaca, što bi vodilo ka masovnoj proizvodnji, a to je i jedan od ciljeva Tesla Motorsa.

Izvor: B92

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)