Datum:

25.07.2013. 10:29

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

,

Statistika:

0 komentara 2161 pregleda

Tesla Motor je upravo kupio 20 hektara placa odmah do svoje Freemont fabrike u Kaliforniji. Otkupljen od Union Pacific Railroad-a za nenavedenu sumu, zemljište sadrži i deo test staze napravljene od strane General Motorsa a poslednji put korišćene 2010. od strane New United Motors Manufacturing-a, zajedničke kompanije Toyote i General Motorsa.

Nova test staza će pomoći novom šefu inženjera, Chrisu Porritu, čoveku zaslužnom za razvoj Aston Martin One-77 superautomobila, oko razvoja novog Modela X, najavljenog sedana srednje klase i nasledika Roadster sportskog električnog modela. Zemljište će poslužiti i za proširivanje proizvodnih kapaciteta kako je nedavno najavljeno povećanje obima proizvodnje Modela S u narednom periodu.

Dodatno, Tesla je napravio velike proboje u sferi dopune baterija svojih električnih automobila. Nedavno je najavio da će proširiti svoju mrežu brzih punjača i podići snagu istih na 120 kW, čime će se vreme punjenja baterija skratiti na oko 20 minuta. Nekoliko nedelja kasnije, CEO Tesle, Elon Musk je predstavio program zamene baterija na stanicama za brzo punjenje, proces koji traje svega 90 sekundi.

Iako obe stavke predstavljaju značajne proboje u skraćivanju vremena punjeja baterija električnih automobila, Tesla tvrdi da je tek počeo. JB Straubel, Tešlin glavni tehnološki službenik, je izjavio da kompanija vredno radi na skraćivanju procesa dopune baterija na do 5 minuta.

“To se neće dogoditi tokom sledeće godine. Biće to težak zadatak. Međutim, mislim da možemo vreme punjenja skratiti na 5 do 10 minuta”, izjavio je Straubel.

Ipak, za taj poduhvat će biti potrebna infrastrukturna i sama adaptacija vozila. Velika pakovanja baterija u Tesla modelima zahtevaju više energije za dopunu od ostalih električnih automobila na tržištu. Sa više energije dolazi i više toplote, koja mora da se pažljivo nadgleda integrisanim sistemima kako se ćelije baterija ne bi oštetile pod ogromnim naletom energije.

Dodatno, kako bi se omogućilo snažnije “upumpavanje” od postojećih 120 kW snažnih punjača, što je i gornja granica mreže, Tesla razmatra dodavanje solarnih panela povezanih sa stanicama sa brzim punjačima. Iako bi ovi ultra brzi punjači u početku doneli boljitak samo Teslinim vozilima, sama tehnologija bi se kasije mogla iskoristiti i kod drugih električnih vozila na tržištu.

Izvor: Vrele gume

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)