Datum:

27.11.2016. 14:20

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , , ,

Statistika:

0 komentara pregleda

Malo ostrvo Ta’u u Američkoj Samoi električnu energiju dobija zahvaljujući Ilonu Masku koji se zalaže za obnovljivu energiju budućnosti, kroz svoje Tesla i SolarCity kompanije.

Ovo malo ostvro nalazi se oko 6.500 km od zapadne obale SAD, a do sada je struju dobijalo pomoću velikih generatora koje je pokretao dizel. Ali od sada, gotovo stoprocentna potreba Ta’ua za strujom može biti zadovoljena mikro-mrežom od 5.328 solarnih paneta i 60 Tesla Powerpackova koji su smešteni na najbližoj obali.

Postrojenje sa solarnim panelima obezbeđuje skladištenje i do 6 megavat-sati, sa čime se ovo ostrvo može snabdevati energijom puna tri dana, bez direktne sunčeve svetlosti. Ono obezbeđuje i energetsku nezavisnost svih stanovnika ovog ostrva, kojih ima oko 600.

Vlasnik lokalne prodavnice Kit Ašun kaže da je ovaj potez deo stvaranja istorije i da će pomoći u tome da se smanji emisija ugljen-dioksida na svetu.

U nedavno emitovanom dokumentarcu National Geographica “Before the Flood”, Ilon Mask je otkrio naratoru Leonardu Dikapriju da je potrebno oko 100 baterijskih giga-fabrika da bi se ceo svet snabdevao električnom energijom.

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)