Datum:

17.12.2012. 11:19

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 4765 pregleda

Domaće zimske gume postale su prava retkost među distributerima u Srbiji. U većini veleprodaja „tigar“ guma više nema, pa su kupci prinuđeni da kupuju strane marke, koje su skuplje oko 4.000 dinara za najčešće dimenzije. Iz „Mišelina“, kompanije koja drži „Tigar“, kažu da domaćih najjeftinijih guma još ima na tržištu, ali samo kod pojedinih preprodavaca. Većina njih se preračunala i na početku sezone otkupila mnogo manju količinu od potrebne.

Distributeri guma u zemlji nisu verovali da će Zakon o sabraćaju, koji propisuje obavezne četiri zimske gume od novembra do marta, početi da se primenjuje. Potražnja za domaćim gumama je, tako, gotovo duplo veća od realne količine, koja postoji na zalihama.

– „Tigar“ se nije pripremio za ovoliku potražnju, pa njihovih guma za zimu definitivno više nema, a nema izgleda ni da ćemo ih dobijati do kraja sezone – kaže Vladimir Kačarević iz „Beogume“. – Vozači kao zamenu mogu da potraže, na primer, slovenačke „sava“ gume, koje nisu mnogo skuplje.

Za dve gume ove marke, za najčešće dimenzije koje se stavljaju na „punto“, moraće da izdvoje 10.800 dinara. Dve premijum gume „gud jir“ stajaće ih 13.200 dinara. To je onda i do 4.000 dinara skuplje nego domaće. Za različite dimenzije, vozači negde moraju da plate i 40 odsto skuplje.

Vulkanizeri objašnjavaju da one koji imaju džip ili neki veći automobil, gume iz uvoza mogu koštati od 15.000 do 25.000 dinara po točku.

Ipak, iz „Mišelina“, kompanije koja je kupila „Tigar“ kažu da zimskih guma ima. Ali kod „savesnih“ distributera.

– Tačno je da nema kod svih preprodavaca naših guma – navodi Dragan Nikolić, regionalni direktor „Mišelina“. – Razlog je taj što većina nije verovala da će izmene Zakona o saobraćaju početi da se primenjuju i da će građani od novembra stvarno morati da imaju sve četiri zimske gume. Zato u septembru nisu obezbedili dovoljno zaliha do kraja sezone.

Cena

Od početka sezone cene zimskih guma su nekoliko puta menjane. Oni „srećnici“ koji i dođu do domaće, „tigar“ marke, moći će da ih kupe za 4.665 dinara. Toliko košta jedna guma najčešće prodavane dimenzije, koja se stavlja na „punto“. Vozači „astre“ moraće da plate po 6.586 dinara za svoj model automobila, ako nađu domaću gumu.

Izvor: Novosti

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)