Datum:

02.03.2011. 16:27

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 9420 pregleda

U cilju borbe protiv nesavesnih taksista koji varaju građane i preskupo naplaćuju usluge Beograd će otvoriti telefonsku liniju za žalbe i prijave građana.

Nezvanične procene kažu da u Beogradu ima od 10 do 20 odsto taksi vozača koji će vas voziti unaokolo ili podesiti taksimetar da “kuca kao lud” ne bi li za što kraće relacije naplatili što više.

Ovih dana su pritužbe Beograđana sve češće, a “urbana legenda” je već postao taksi račun od Tržnog centra Ušće do Delta citya koji je iznosio 1.090 dinara za relaciju dugu 4,2 kilometra.

Prema rečima Dejana Malog, člana gradske vlade, broj taksista koji se ovako ponašaju je relativno mali i ne prelazi 10 procenata.

“U narednih sedam do deset dana otvorićemo telefonsku liniju koja će biti dežurna 24 sata i građani će moći da prijave nesavesne taksiste. Izmenom gradske odluke o taksi prevozu svi taksisti će morati da imaju istaknut ovaj broj”, kaže Mali.

Iako Gradski sekretarijat za inspekcijske poslove sprovodi svakodnevne kontrole, ponekad i u saradnji sa MUP, to očigledno ne utiče mnogo na broj bahatih taksista. Prošle godine od 1.625 podneta zahteva za pokretanje prekršajnog postupka samo četiri su bila zbog veće naplate taksi usluga i 74 zbog taksimetra koji nije bio baždaren. Najveći broj prekršaja, 968, odnosio se na obavezu redovnog estetskog pregleda vozila.

Protiv 250 osoba je, kako su rekli u Sekretarijatu, pokrenuto 1.320 prekršajnih postupaka, što je za 45 posto više, nego u 2009. kada je pokrenuto 908 prekršajnih postupaka.

Prema rečima vlasnika “Pink” taksija Teodora Gaćeše, od taksista kriminalaca štetu, osim nesrećnih mušterija koje uđu u njihovo vozilo, trpe i njihove kolege. Ne toliko oni koji rade na poziv koliko oni koji su bez stanice.

“U Beogradu ima bar 20 procenata taksista koji se služe ovakvim nedozvoljenim radnjama, i to uglavnom oni koji nemaju radio stanicu. Aerodromsko stajalište je sređeno, ali zato i dalje postoje problemi na atraktivnim lokacijama poput velikih tržnih centara, železničke i autobuske stanice, ispred splavova, noćnih klubova, gde mesta očigledno ima samo za bahate”, ističe Gaćeša.

Za taksiste uhvaćene u prekršaju kazne su simbolične. Jedno od rešenja koje bi bilo efektno je plenidba vozila i zatvorska kazna, ali to nije praksa. Naime, u 2009. privremeno su oduzeta 44 vozila, a 2010. svega 55 vozila. Ni sama udruženja ne mogu da se izbore sa kolegama koji krše propise. Jedina ozbiljna sankcija koju neko može da im izrekne je izbacivanje iz udruženja. To u praksi znači da on postaje “slobodnjak” ili da ubrzo nalazi uhlebljenje u nekom drugom udruženju.

Izvor: Novosti

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)