Datum:

23.09.2016. 22:25

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , , ,

Statistika:

0 komentara pregleda

Da li biste savetovali slepom čoveku da sedne u automobil i počne da vozi? Većina ljudi bi na ovo pitanje odgovorila odrečno. Pa ipak, ti isti neretko sedaju za volan sa telefonom u ruci. Koliko je opasno kucanje poruka u vožnji, pokazuju mnogobrojna istraživanja.

Jedno od njih sproveli su istraživači sa Univerziteta u Hjustonu kada su smestili studente u simulatore vožnje i odvraćali im pažnju slanjem SMS poruka, kao i kompleksnim emotivnim pitanjima. U svim slučajevima, ispitanici su lošije upravljali vozilom, ali samo je slanje poruka uzrokovalo nebezbednu vožnju i “krivudanja” po putu.

Svake godine, vožnja sa telefonom u ruci uzrokuje 1.600.000 nesreća i 330.000 povreda. Za četvrtinu nesreća odgovorno je kucanje SMS-ova. Nažalost, u nezgodama svakog dana strada 11 tinejdžera vozača. Ovakva vožnja usporava reakcije kad je kočenje u pitanju za 18 procenata, a verovatnoća da se izazove saobraćajna nesreća je šest puta veća nego kad su u pitanju pijani vozači.

Kucanje poruka u vožnji utiče na isti način kao i popijena četiri piva i za 400 posto povećava vreme koje provodimo ne gledajući u put. Ako vam ni to nije dovoljno, vožnja na ovaj način izgleda isto kao da ste na pet sekundi slepi.

Izvor: Novosti

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)