Datum:

19.05.2014. 22:14

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

,

Statistika:

0 komentara 2583 pregleda

Toyotin automobil sa pogonom na vodonične gorivne ćelije možda neće stići pre 2015. godine, ali ova tehnologija je već u upotrebi.

Iako ćemo morati da sačekamo 2015. godinu pre nego što sednemo za upravljač Toyotinog automobila sa pogonom na gorivne ćelije, predstavljenog 2013. godine na Sajmu automobila u Tokiju kao FCV koncept, japanski proizvođač već testira ovu tehnologiju.

Gorivne ćelije snage 1,11 megavata su postavljanje u centralu Toyotinog prodavca vozila u Los Anđelesu, kako bi proizvele jeftinu električnu energiju sa manjim emisijama ugljen-dioksida.

One koriste membranu za razmenu protona (PEM), što je u osnovi ista tehnologija koja će se ugrađivati u budući Toyotin serijski automobil.
Prema izjavi kompanije, jedna od osnovnih prednosti sistema sa ovom membranom je jednostavno uključivanje i isključivanje.

Osim što je pogodna za upotrebu u vozilima, Toyota veruje da ova pouzdana tehnologija može da garantuje „brzu isporuku energije u prodajnim salonima u periodima kada je velika tražnja za takvim resursima“.

Ideja je stoga bila da se tehnologija prilagodi takvim zahtevima, pa je ova nova jedinica sa gorivnim ćelijama sposobna da isporuči polovinu potrebne snage za šest zgrada u Los Anđelesu, tokom letnjih meseci kada je tražnja najveća.

„Većina drugih tehnologija gorivnih ćelija mora neprekidno da radi kako bi obezbedila snagu“; objašnjava Mark Yamamuchi, menadžer programa održivog razvoja. „Ovaj projekat je jedinstven i pomoći njega možemo da ispitamo karakteristike PEM tehnologije“.

Ovo je najveća instalacija tog tipa na svetu, a Toyota tvrdi da njen stacionarni generator sa gorivnim ćelijama može da proizvede dovoljno snage za napajanje 765 prosečnih američkih domaćinstava.

Izvor: B92

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)