Datum:

24.07.2011. 14:29

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

0 komentara 10774 pregleda

Pre polaska na dugo putovanje vozačima se preporučuje da detaljno provere ispravnost svog vozila, obezbede svu potrebnu opremu za svog ljubimca i pribave neophodna dokumenta za prolazak kroz inostrane zemlje. Perfekcionisti treba da znaju da mogu zaštititi automobil od insekata a i vetrobransko staklo od pljuskova.

Ispravnost vozila najbolje se proverava odlaskom na tehnički pregled. Prošla je akcija AMSS u kojoj je taj pregled bio besplatan, ali ni cena oko 2.000 dinara u većini auto-kuća nije velika ako je u pitanju bezbednost vozača i porodice. Kočnice, upravljački i sistem oslanjanja su stvari koje se prve proveravaju. Takođe, tu je i provera rada svetala. Ona su neophodna jer i u inostranstvu važi upotreba oborenih svetala čak i preko dana.

Iskusni savetuju i da se pre puta farovi obavezno operu i napuni posuda za tečnost za pranje vetrobranskog stakla, jer se zbog insekata i moguće kiše ova tečnost na putovanjima koristi više nego inače (košta najviše 150 dinara).

 

Ukoliko automobil ima klimu, obavezno treba proveriti njenu ispravnost, stanje freona, i ukoliko je potrebno izvršiti kompletan servis rashladnog uređaja. Na put ne treba ići sa zimskim gumama. Za vozače koji ih još nisu zamenili, sada je krajnje vreme da to urade. Takođe, obavezna je provera pritiska u gumama jer pravilno i dovoljno naduvani pneumatici znače manju potrošnju, udobniju i bezbedniju vožnju, kao i manje habanja.

 Tabela o pritisku obično se nalazi na vratancima od rezervoara, s unutrašnje strane, a ukoliko je nema na tom mestu, onda je sigurno u papirima koje ste dobili uz automobil. Što se tiče obavezne opreme, u automobilu mora biti sigurnosni trougao, uže za vuču, prva pomoć, sijalice i reflektujući prsluk.

 U nekim inostranim zemljama neophodan je i protivpožarni aparat, a to posebno važi za vozače koji prolaze kroz Makedoniju jer je tamo neophodan. Jedan od važnih preduslova za dobro putovanje je i ažuriranje mapa na navigacionim sistemima. To se radi na mestima gde se navigacije kupuju i obično je besplatno.

Ako žele da im ugođaj bude upotpunjen, suvozači i ostali saputnici treba da obezbede i neku vrstu multimedijalnog uređaja na kom bi mogli da gledaju filmove i tako prekrate put. Portabl DVD plejer je uvek dobro rešenje i za umirivanje najmlađih putnika. Za perfekcioniste, tu su i sprejovi za čišćenje automobila od insekata.

Ekonomična vožnja

Kako uštedeti gorivo, jedno je od najčešćih pitanja pred putovanje. Gume treba adekvatno naduvati, pročistiti filtere, a tu su i male tajne velikih majstora za volanom. Ne treba voziti sa naglim promenama brzine i kočenjima. Savet: manje preticanja, manja potrošnja. Ukoliko automobil poseduje tzv. tempomat, obavezno ga treba uključiti. Treba dodati i da veća masa povećava potrošnju.

Saveti: Pre puta obavezno!

1. Tehnički pregled
2. Provera rada klima uređaja
3. Provera ispravnosti pneumatika (i pritiska)
4. Obavezna oprema u vozilu
5. Ažuriranje mapa na navigacionom sistemu

Izvor: Blic

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)