Datum:

15.01.2011. 13:31

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

3 komentara 8892 pregleda

Taksisti su od Nove godine počeli da dobijaju nove registarske tablice sa posebnom oznakom TX na kraju na osnovu odobrenja Ministarstva unutrašnjih poslova.

Njima se već izdaju nove tablice koje iza oznake grada i trocifrenog registarskog broja na kraju imaju jedinstvenu taksi oznaku TX. 

Taksi udruženja i gradski čelnici slažu se da će nove tablice doprineti uređenju taksi prevoza u Beogradu, jer će na taj način bez posebnih oznaka ostati takozvani „divljaci” i biće uočljiviji za građane i inspekciju. 

“Neophodno je da vozač podnese svoju taksi dozvolu, izdatu od lokalne samouprave, i rešenje iz APR-a da bi se dobile nove tablice sa taksi oznakom. Taksisti koji su od početka januara preregistrovali svoje automobile, dobili su nove tablice, tako da bi ovaj proces trebalo da bude završen do kraja godine, kada svi završe registraciju vozila”, kaže Mihajlo Čubranović, poverenik za Beograd Sindikata taksi vozača Nezavisnost.

On dodaje da će “tek tada nove tablice zaista imati smisla jer oni koji ne budu imali oznaku neće moći da obavljaju taksi usluge i na taj način taksi postaje neka vrsta službenog vozila. Tako će nelegalni taksisti biti uočljivi i građanima koji neće ulaziti u vozila bez oznake TX, i inspekciji koja će ih na taj način lakše evidentirati i kažnjavati”. 

Očigledno je da ovom odlukom nije ispoštovan jedan od zahteva koje su taksisti Strukovnog udruženja taksi preduzetnika SITAB izneli prilikom protesta sredinom decembra prošle godine. Oni su, između ostalog, tražili i ukidanje propisa koji uvode posebne registarske tablice za taksi vozila. 

“Neki naši vozači su deo SITAB-a i ja podržavam gotovo sve njihove zahteve, osim jednog, koji se odnosi na iste krovne oznake za sve taksiste. Ne verujem ni da će grad to ispuniti jer je potpuno neosnovano – šta kad mušterija sedne u vozilo i tek tada vidi da je to taksi udruženje sa kojim ne želi da se vozi? Ostali zahtevi su sasvim realni i ako bilo koji od njih grad odobri, mi ćemo biti srećni, samo mi se čini da u gradu nemaju baš mnogo sluha za probleme taksista. Međutim, mislim da je ova odluka o jedinstvenim registracijama povoljna za nas”, kaže Ljubiša Vujačić, vlasnik Lux taksija. 

U gradu nisu mogli da komentarišu da li će i kada ostali zahtevi taksista, koji su izneti prilikom protesta, biti usvojeni. Istakli su da je za konačno uređenje taksi prevoza u gradu potrebno još vremena, mada su nove tablice pozitivan korak. 

“Nadam se da će ove nove tablice dati neke rezultate i donekle uvesti red u taksi prevoz u gradu. One će jasno razdvojiti regularne od neregularnih vozača”, rekao je Aleksandar Đukić, pomoćnik direktora Direkcije za javni prevoz.

Zahtevi SITAB-a
Ukidanje akciza na količinu goriva od 300 litara mesečno, uvođenje cena bez prava na popust, plaćanje samo po taksimetru i da se ne uvode fiskalne kase. Zahtevali su i da se vozilo proglasi osnovnim sredstvom za rad, da se uredi pitanje licenci i da važi pravilo jedna licenca – jedan preduzetnik, da krovne oznake imaju status službene isprave, da sve budu iste i da ih više ne izdaju vlasnici firmi, već lokalna samouprava.

Izvor: Press

3 komentara
  1. jovan

    Sve je to extra , treba taksisti da imaju posebnu oznaku na tablicama . Mene samo interesuje kako ce svi dobiti takve tablice kada u Beogradu ima 7-8 hiljada taksista , a na tablicama postoji samo tri cifre . Da li to znaci da ce postojati 3 razlicita vozila koja se vode na 3 razlicita vlasnika a imaju isti broj tablica .

  2. M.

    Koliko je od tih 7-8 hiljada regularno i koliko njih placa porez?

  3. jovan

    po procenama u beogradu ima oko10 hiljada taksista . a oko 7-8 hiljada ima regularne taxi dozvole . a po procenama 90% njih placa porezi sve ostalo !

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)