Datum:

24.01.2011. 19:19

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

0 komentara 7242 pregleda

Divlji taksisti svakog dana zaradu legalnih kolega smanje između tri i pet odsto.

Za toliko će se, prema računici sindikata “Nezavisnost”, povećati promet vozačima koji rade po propisima, ukoliko uvođenje posebnih registarskih tablica, kao što se očekuje, zaista “počisti” ulice od “divljaka”. 

Predstavnik sindikata taksi vozača i autoprevoznika “Nezavisnost” Branko Vitorović kaže da među vozačima ima i onih koji imaju zadršku prema novim propisima. 

“Oni se plaše da kasnije neće moći da prodaju označene automobile, ali svakako ne bi trebalo da zanemare povećanje procenta zarade do koga će doći. Očekujem da će se promet legalnih taksista, kada više ne bude “divljaka” koji preuzimaju posao, povećati za tri do pet odsto”, kaže Vitorović.

Kazne za nelegalne taksiste su između 15.000 i 50.000 dinara, a mogu da ostanu i bez automobila. Ako vozač nema estetski pregled koji mora da obavlja jednom ili dvaput godišnje može da bude kažnjen sa 10.000 do 50.000 dinara.

Vitorović smatra da je uvođenje tablica najefikasniji način za rešenje ovog problema i da je najvažnije da ne postoje izuzeci i da se pravila dosledno sprovode. 

Ima, međutim, i taksista koji misle da je ipak ostalo prostora za malverzacije. Oni strahuju da će biti moguće da neko sa taksi dozvolom izdatom u drugom mestu dobije beogradske registarske oznake čime se ne bi razlikovao od vozača koji legalno voze u prestonici.

U agencijama za registraciju vozila, ipak, ističu da to neće biti moguće jer, da bi dobio posebne tablice, pored prijave u Agenciji za privredne registre, taksista mora da ima i prebivalište u Beogradu. 

Tačan broj nelegalnih taksista u prestonici nije poznat, a procene se kreću između 1.500 i čak 3.000, dok onih sa urednim dozvolama ima oko 7.500.

Izvor: Novosti

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)