Datum:

09.04.2012. 16:19

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

0 komentara 8187 pregleda

Biće tu i svetla za čitanje u taksiju, a u slučaju da putniku nešto padne na pod, i u tom delu će moći da upali svetla i olakša potragu. Sedišta će biti postavljena antibakterijskim materijalima koji smanjuju i širenje neprijatnih mirisa. Putnici će moći da podese klima-uređaj ili grejač, a sa vozačem će razgovarati preko interfona. Čak je i sirena izmenjena kako bi manje nervirala učesnike u saobraćaju. Veliki klimatizovani mini-kombi ima mnogo više prostora za noge nego dosadašnji. Taksi sutrašnjice prikazali su u utorak u Njujorku gradonačelnik Majkl Blumberg i Karlos Gon, predsednik i izvršni direktor „Nisana”.

Ovaj japanski proizvođač automobila, povezan s francuskim „Renoom”, u maju 2011. godine je posle konkursa koji je trajao skoro dve godine dobio desetogodišnji ugovor da obnovi vozni park taksija u Njujorku. Pored „Nisana”, konkurisali su i američki „Ford” i turski „Karsan”.

– Taksi je simbol Njujorka, kao i Empajer stejt bilding. „Nisanu” je drago što je odabran za ekskluzivnog dobavljača budućeg njujorškog taksija – rekao Gon predstavljajući novo vozilo.

Gradonačelnik Blumberg je kazao da će ovaj taksi biti najsigurniji u istoriji Njujorka. Novo vozilo će biti prikazano na njujorškom Sajmu automobila koji počinje sutra. Taksi budućnosti će koštati 29.700 dolara u standardnoj verziji i postepeno će zameniti stari taksi. „Nisan” je najavio da će narednih godina početi i s pilot-programom uvođenja električnog automobila „lif”, da bi videli da li bi ta vozila takođe mogla da uđu u upotrebu taksi službi.

U Njujorku 600.000 ljudi svaki dan koristi taksi. Gradski vozni park ima 13.237 taksija koji godišnje prevale 800 miliona kilometara. Sadašnji taksiji su opremljeni ekranom osetljivim na dodir, što omogućava putniku da gleda oglase i vožnju plati kreditnom karticom.

Izvor: 24 sata

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)