Datum:

05.11.2010. 13:55

Autor:

Ivan Minić

Oznake:

,

Statistika:

0 komentara 4518 pregleda

Gradske ulice ponovo bi mogli da blokiraju taksisti ukoliko grad ne odustane od ideje da za vožnje sa aerodroma uvede tri fiksne tarife.

Sindikat taksista Nezavisnost protivi se uvođenju fiksnih cena. U tom sindikatu smatraju da je taj predlog suprotan zakonu i neprihvatljiv za vozače.

Prema predlogu gradskih vlasti, teritorija grada bila bi podeljena na tri zone. Vožnja sa aerodroma Nikola Tesla u okviru prve zone naplaćivala bi se 1.500 dinara, u drugoj 2.000, a cena za treću zonu bila bi 3.800 dinara.

U sindikatu Nezavisnost kažu da će učiniti sve da ova odluka ne bude usvojena. “Mi ćemo nadležne u gradu upoznati sa našim stavom, a ako i dalje budu insistirali na ovakvom rešenju, organizovaćemo veliki protest”, odlučan je Mihajlo Čubranović iz ovog sindikata.

On kaže da “ukoliko grad želi da reši problem prevaranata na aerodromu to može da učini tako što će pooštriti kontrole i kazniti odgovorne. Nećemo da dozvolimo da se to radi preko leđa poštenih taksista. Niko ne sme da traži od nas da za vožnju u okviru prve zone naplatimo 1.500 dinara ako je taksi ‘otkucao’ 700, jer će mušterije misliti da smo lopovi. Isto tako, nije u redu da vožnja do Lazarevca, od 75 kilometara, košta samo 3.800 dinara”.

Čubranović ističe da je ovaj predlog u suprotnosti sa Zakonom o prevozu u drumskom saobraćaju, koji propisuje da je taksista dužan da uključi taksimetar i prema njemu naplati vožnju. Sindikat je pripremio i svoj predlog za regulisanje taksi prevoza sa aerodroma, s kojim se, kažu, saglasila i većina asocijacija taksista.

“Vožnja bi se naplaćivala isključivo prema taksimetru, ali bi službenik grada na aerodromu svaku mušteriju obaveštavao o orijentacionoj ceni vožnje do željene destinacije. Cena bi od te orijentacione smela da se razlikuje najviše deset odsto zbog moguće gužve na ulicama. Ukoliko bi taksista pokušao da naplati drastično višu cenu, mušterija bi mogla da se žali”, kaže Čubranović.

Prema predlogu Nezavisnosti, kazna za vozača koji bi pokušao da prevari mušteriju bila bi zabrana preuzimanja vožnji sa beogradskog aerodroma.

Prema predlogu grada koji je predstavljen na sajtu sindikata Nezavisnost, prva zona obuhvatala bi centralne gradske opštine, Novi Beograd, Ledine, Petlovo brdo i Železnik. Druga bi obuhvatila udaljenije opštine, poput Obrenovca i Grocke, dok bi se u trećoj našli Lazarevac, Mladenovac i Sopot.

Izvor: Novosti, Foto: kristin t.

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)