Datum:

05.02.2011. 16:15

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

4 komentara 7774 pregleda

Vozači u Srbiji suočavaju se sa novim nerešivim problemom. Ukoliko im neko ukrade tablice ili one spadnu, platiće dodatnu „taksu“ od 2.500 dinara.

Naime, po novim propisima, na snazi je i taksa za ukradene tablice. “To je po mnogo čemu nerazumljiv namet”, kaže Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja Srbije. 

On kaže da je “generalno i ranije vozač kome je neko skinuo tablice morao da izvadi nove, ali sada mora, da uz vađenje novih dokumenata plati i 2.500 dinara svojevrsne kazne zato što je pokraden”. 

Treba napomenuti da je sa sadašnjim načinom pričvršćivanja tablica na vozilo njihovo skidanje više nego lako. Pri tom, kako se radi o javnoj ispravi, vozač ne sme da, na primer, probuši tablice, zašrafi ih, veže žicom ili slično. 

Okanović kaže da ih je “apsurdno lepiti super lepkom, ali je još apsurdnije što vas neko kažnjava. Mislim da bi nadležni morali da malo razmisle o tome. Jer, ako morate da vadite novu saobraćajnu dozvolu, da platite i nove tablice, sa ovom taksom dolazimo do cifre od 6.500 dinara, što svakako nije malo”. 

U MUP kažu da je sve u skladu sa propisima, a da je neophodno da oštećeni vozač izvadi odmah nove tablice i dokumenta. U suprotnom se izlaže potencijalnoj opasnosti da kradljivac sa njegovim tablicama načini neki saobraćajni prekršaj, ili učini neko krivično delo, što bi moglo da oštećenom donese nove muke. 

Vlasniku vozila kome su ukradene tablice preostaje da tuži N.N. lice i da zahteva nadoknadu štete, analogno tome bi mogao da tuži i nadležne za puteve (i udarne rupe) pod uslovom da dokaže da je baš zbog toga ostao bez tablice. 

Nove tablice koštaju 2.000 dinara, nova saobraćajna dozvola 800, nova vozačka dozvola 1200, a taksa za ukradene tablice 2.500 dinara. Uz ovo treba dodati i „sitne“ troškove prilikom plaćanja na šalterima pošta ili banaka, a izgubljeno vreme, maltretiranje i „trošenje živaca“ da i ne pominjemo.

Izvor: Novosti

4 komentara
 1. bbraca

  Ma nista cudno. Osnovne stvari, kao sto su prezivljavanje i dalje ostaju neresive. Valjda to i nije bitno, sta li?? Vazno je da smo “resili” kako cemo do tablica a i sta cemo i bez njih

 2. inat

  Ma da Mlađa finansijski brine o svom ,,kreditu” ma muka mi je više od svega ova država je banana odavno kad će fantomke na glave i ko ljude do gaća da nas skinu????

 3. cruser

  sada mogu da ocekujem da ce odredjene institucije da angazuju odredjene ekipe koje ce da idu po krajevima i da skidaju tablice, za svaku donetu tablicu 500 dindzi, onda opet ista tablica da se proda – pa jos par hiljada dinara… vidim ja, bice snimanje novih maratonaca…

 4. deda mraz

  pih crkli dabogda svi koji donose ove zakone…

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)