Datum:

07.12.2011. 10:08

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , , , ,

Statistika:

1 komentara 7684 pregleda

Ovo će biti jedna od najboljih i tehnološki najmodernijih fabrika u Evropi – preneo je svoje utiske nakon posete proizvodnih pogona „Fijata“ predsednik Srbije Boris Tadić.

Predsednik Tadić je pogone obišao bez predstavnika medija, što je bila jedna od molbi domaćina, menadžmenta „Fijata Srbija“.

– Ovaj posao je deo naše zamisli i ideje o Srbiji koju smo kreirali pre više godina. Imaćete jednu fenomenalnu fabriku u Kragujevcu. Ona je deo Srbije koja će imati tehnički inoviranu i modernizovanu industriju i radnu snagu koja će to moći da isprati – rekao je Tadić okupljenim novinarima i građanima Kragujevca.

Predsednik Srbije najavio je da se ovih dana vode razgovori o novim velikim investicijama koje bi trebalo da upotpune tu viziju.

– Za dovođenje fabrika poput „Fijata“ potrebne su godine, ali je Srbija uspela ne samo da dovede velikog proizvođača automobila, već i da obnovi proizvodnju auto-komponenti – istakao je predsednik.

Tadić je najavio i da su otvoreni razgovori sa drugim prizvođačima automobila i auto-komponenti i o njihovim potencijalnim investicijama u Srbiju.

– Otvaraju se ogromne šanse, posebno u proizvodnji auto-komponenti – otkrio je Tadić. – U „Fijatu“ sam dobio uveravanja da će se u toj fabrici otvoriti novih 200 radnih mesta.

Na pitanje kada će biti završeni radovi na infrastrukturi i izgradnji puteva koji će se koristiti za transport vozila, Tadić je odgovorio da je i to bila tema razgovora u „Fijatu“ i da će diskusiju o tome otvoriti u Vladi Srbije, ali i na nivou lokalne samouprave.

– Videćemo ko je uradio svoj posao, a ko nije i koje ministarstvo je odgovorno – rekao je predsednik i dodao da rokovi i dalje nisu probijeni i da je moguće sve postići na vreme. – Važno je da se sve završi do aprila.

Montaža novog automobila počeće 9. decembra, a do marta naredne godine, kada treba da bude održan Salon automobila u Ženevi, biće napravljeno svega nekoliko „sajamskih komada“.

Tadić je prošetao centrom Kragujevca, od ulice Dr Zorana Đinđića, gde je istaknuta spomen-ploča pokojnom premijeru.

Samo u Kragujevcu

Antonio Cezare Ferara, generalni direktor FAS-a, rekao je da će izrada probne serije vozila krenuti krajem godine, a do početka serijske proizvodnje proteći će od osam do devet meseci, koliko je potrebno da se izvrše sva neophodna testiranja, od kojih ona bezbednosna oduzimaju najviše vremena.

Upravo zbog toga, novi „Fijatov“ model imaće dve varijante, s pet i sedam sedišta, od kojih će zadnja dva biti ugrađena radi sigurnosti putnika, posebno dece koja ne mogu da se voze bez posebnih stolica. Novi „Fijatov“ model, izjavio je Ferara, biće pravljen samo u Kragujevcu. Šasija, ili platforma, preuzeta je sa starijih modela torinske kompanije, kao što su „fijat idea“ i „lanča mjuza“.

Novi model

Tadić je rekao da je novi model „Fijata“ – „zero“, koji će uskoro početi da se proizvodi u fabrici u Kragujevcu, video još pre više meseci u Torinu. Predsednik je dodao da je model „jako dobar“ i da će se proizvoditi u dve varijante.

Izvor: Novosti

1 komentar
  1. LANCIA

    Super,bravo samo tako…..nego da vas pitam predsedniče,a kada ćete da počnete sa ispunjivanjem obećanja i isplatama onih 1000 eura koje bi nam sada jako dobro dosle!!!!

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)