Datum:

22.07.2011. 13:31

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

0 komentara 9076 pregleda

Odluka o auto-taksi prevozu ne obavezuje taksiste da imaju klimatizovano vozilo, ali već na jesen Grad najavljuje novi pravni akt, prema kojem bi sva taksi vozila morala da imaju rashladni uređaj.

U gotovo svim taksi udruženjima ističu da klima znači i vozaču i mušterijama, ali nisu složni oko toga da ovaj uređaj postane obavezan deo taksi opreme.

Klima uređaji i sada, bez obzira na to što nisu “pod moranjem”, taksistima donosi određene privilegije.

– Na estetskom pregledu, taksi vozilo sa klimom dobija više bodova, a prema važećoj odluci o auto-taksi prevozu jedino vozilo koje na tom ispitivanju ima između 80 i 100 poena može da taksira na aerodromu, autobuskoj ili železničkoj stanici – objašnjava Aca Đukić iz Direkcije za javni prevoz. 

Prema nezvaničnim informacijama, čak tri četvrtine od 8.000 taksista u gradu trenutno imaju klimatizovano vozilo. U gradu postoji inicijativa da postotak klimatizovanih taksi vozila postane stoprocentan. 

– Na sednici republičke skupštine u septembru trebalo bi da bude izglasan novi zakon o prevozu u drumskom saobraćaju na osnovu kojeg bi Grad donosio novu odluku o taksi prevozu. Za sada postoji ideja da prema novom propisu svako taksi vozilo mora imati ugrađen klima uređaj, ali takav akt tek treba da se izglasa – kaže Đukić i dodaje da bi nova odluka o taksi prevozu mogla da stupi na snagu krajem godine u oktobru ili novembru. 

Iako 70 odsto članova “Žutog taksija” ima rashladne uređaje u vozilu, u ovom udruženju smatraju da bi obaveza ugradnje klime bila veliki trošak za taksiste. 

– U zavisnosti od vrste vozila, postavljanje klima uređaja košta najmanje 1.000 evra, a treba imati u vidu da postoje i klijenti koji izričito traže od taksiste da otvori prozore i isključe klimu jer im smeta – kaže Vlada Ivetić iz “Žutog taksija”. 

S druge strane, u “Beogradskom taksiju” tvrde da gotovo svaki drugi klijent zahteva klimatizovano vozilo. 

– Na duže relacije, primera radi, do Aerodroma ili od Vidikovca do Zemuna, sami šaljemo vozilo sa klimom. Stvar je opšte kulture da li će vozač klimu isključiti ako se u vozilu nalazi stariji klijent ili malo dete – objašnjava Zlatan Zlatković, predsednik “Beogradskog taksija”.

Žalbe putnika

Mada većina taksista ima rashladne uređaje, neretko se događa da temperatura u njihovom vozilu nije nimalo prijatnija. “Na estetskim pregledima, recimo zimi, ne može se utvrditi da li je klima ispravna. Tako se događa da po zahtevu pošaljemo taksistu za kojeg u specifikaciji piše da raspolaže rashladnim sistemom u vozilu, a kasnije se ispostavi da nam se klijent žalio pošto uređaj nije radio. U takvim situacijama, taksisti se uglavnom pravdaju da im je klima upravo procurela”, kaže Zlatan Zlatković iz “Beogradskog taksija”.

Izvor: Blic

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)