Datum:

26.09.2012. 10:35

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

,

Statistika:

0 komentara 3666 pregleda

Svetske premijere, konceptna vozila, nove tehnologije, i neka potpuno neočekivana predstavljanja dočekala su posetioce 64. međunarodnog sajma komercijalnih vozila u Hanoveru, koji je za javnost otvoren prošlog četvrtka.

Najviše pažnje privukla su teretna vozila, vanovi i autobusi kompanije „Dajmler AG“, nova serija „Volvo FH“ kamiona, kao i modeli „Iveko“, „Daf“, „Skanija“, „Reno“, „Fijat“, „Folksvagen“, „Opel“ i mnogih drugih kompanija, koje su predstavile ukupno 533 inovacije i čak 354 svetske premijere.

Najveći izložbeni prostor od čak 10.000 kvadratnih metara tradicionalno je pripao „Dajmler AG“ korporaciji koja je sa svoja tri brenda „Mercedes-Benca“, „Setra“ i „Fuzo“ predstavio 70 vozila u svim kategorijama.

Pored svih noviteta najveću pažnju privukao je „mercedes antos“ koji je imao svetsku premijeru. Ovaj model je upotpunjuje gamu čuvenog nemačkog proizvođača, jer je specijalizovan za transport na kratkim razdaljinama.

Atraktivan dizajn, tri varijante kabine u ponudi, euro 6 motori od 238 do 510 konjskih snaga, potpuno automatizovana transmisija, visok nivo bezbednosti…

A treba naglasiti i da se nosivost kreće od 18 do 26 tona. Ništa manje pažnje nije privukao znatno veći „aktros“, ali i ostali brendovi „Dajmlera“ poput indijskog „Bharat Benca“ i kamiona „vestern star 4900 EX“ sa klasičnim severnoameričkim izgledom.

Na jednoj od najposećenijih pres konferecija, od svih koje su održane tokom dva novinarska dana na sajmu u Hanoveru svečano je predstavljeno i 10 kamiona iz nove „Volvo FH“ serije. Takođe, predstavnici medija imali su priliku da se bliže upoznaju sa nizom novih komponenti poput „I tork“ pogonske linije i prvim euro 6 motorom kompanije „Volvo kamioni“.

Svakako najzanimljiviji modeli koje će posetioci moći da vide su novi „FH16“ i „FH“. Model „FH“ 4H2 tegljač sa agregatom od 13 litara i sa 500 „konja“ predstavlja prvi teški kamion sa nezavisnim prednjim oslanjanjem (Individual Front Suspension – IFS). Rezulatat toga je mirnije i stabilnije ponašanje na putu. IFS još ima i upravljač sa zupčastom letvom, što znači da točkovi reaguju odmah, a to zauzvrat poboljšava osećaj kontrole i kontakta sa putem. „Volvo“ na sajmu prikazuje i „I-tork“ tehnologiju – novu pogonsku liniju koja daje čak 2.800 Nm obrtnog momenta od malog broja obrtaja motora, što rezultira odličnim voznim sposobnostima i tihim radom.

I drugi Štandovi nisu zaostajali sa svojom ponudom vozila. „Iveko“ je sa ponosom istakao nagradu za kamion godine, koja je pripala njihovom „stralisu“. U njegovom društvu našli su se autobus „magelis pro“, kamion „astra HD9“, „traker“… Čuvena „Skanija“ je predstavila javnosti devet kamiona, među kojima su i „of-roud“ verzije poput „G440 8H4“ modela sa agregatom od 440 „konja“ i obrtnim momentom od 2.300 Nm. Predstavljena su i dva autobusa, euro 6 motori od 9 i 13 litara i druge napredne tehnologije.

Velika očekivanja

Veliki broj predstavnika kompanija koje su izlagale na sajmu bio je prisutan tokom dva novinarska dana u Hanoveru.

Među njima se nalazio i generalni direktor „Mercedes-Benca Srbija i Crna Gora“ Andreas Binder. Povodom ove manifestacije on je za „Novosti“ rekao da ima pozitivna očekivanja kada je srpsko tržište u pitanju.

– Nalazimo se na najvećem štandu, ali i imamo dosta razloga za to, jer ove godine prezentujemo veliki broj modela – rekao je Binder. – Pre svih novi „antos“, model koji sada upotpunjuje gamu sa „aksorom“ i „aktrosom“. Očekujemo da će on biti u prodaji do kraja ove godine. Nije tajna da se na svetskom nivou smanjila prodaja komercijalnih vozila, pa samim tim i u Srbiji. Ipak, otkad smo plasirali novi „aktros“ prodali smo već četiri komada u Srbiji, što je dobar znak. Sve u svemu, nadamo se da će se finansijska situacija popraviti na globalnom nivou.

Andreas Binder je rekao da situacija u Srbiji nije trenutno najbolja, ali da se oseća boljitak, posebno u segmentu komercijalnih vozila.

Autor: N. Nedeljković, Izvor: Novosti

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)