Datum:

29.04.2018. 11:24

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara pregleda

Švedska je prva zemlja koja je otvorila put na kom će električna vozila moći da se napajaju tokom vožnje.

Put se nalazi u blizini Stokholma, tačnije povezuje aerodrom Arlanda sa logistikom u samom gradu i to u dužini od gotovo dva kilometra.

Automoblili i kamioni na električni pogon moći će na ovoj deonici da se napajaju dok putuju, uz pomoć inovativnog sistema prenosa energije. Naime, vozila se mogu povezati na “električnu” šinu koja je ugrađena u put.

Švedska, kako prenosi CNN, ima u planu da do 2030. godine smanji broj vozila na fosilna goriva za 70 odsto od trenutnog, a ovaj put je samo jedan od nekoliko projekata koje je započela uprava za saobraćaj te zemlje, s namerom da razviju i testiraju tehnologije koje će pomoći toj zemlji da ostvari svoj cilj.

Južna Koreja i Kina, takođe, ulažu u razvoj solarnih, elektromagnetskih puteva na kojima se punjenje automobila i kamiona vrši bežično, kako bi smanjile emisije štetnih gasova.

Međutim, ovaj švedski put je prvi takav u svetu, a prednosti ovog projekta su što bi, ukoliko se instalira u celoj zemlji, omogućavao to da električni automobili imaju manje baterije, što bi pojeftinilo i njihovu proizvodnju.

Put Arlanda je primer isplativog i održivog rešenja jer omogućava elektrifikaciju postojećih puteva. Sistem funkcioniše tako što se pokretna ruka na automobilu prikači na električne šine ugrađene posred puta. Na taj način mogu da se napajaju i kamioni, i putnički automobili i autobusi.

Kada se vozila približe stazi, senzor iz automobila ili kamiona otkriva elektrificiranu šinu, pokretna ruka se spušta ispod vozila i pripaja na nju. Ruka je dizajnirana da bude fleksibilna i obezbeđuje da automobil ili kamion imaju slobodu kretanja po putu, a da se ne otkači sa šine.

Pruga je potpuno bezbedna za hodanje po njoj bosim nogama – dakle i za ljude i za životinje, jer struje na površini nema, prenosi CNN.

Na šinu ne utiču vremenski uslovi – kiša, sneg i led.

Izvor: N1

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)