Datum:

21.10.2010. 13:15

Autor:

Ivan Minić

Oznake:

,

Statistika:

0 komentara 9120 pregleda

Kupovina automobila na lizing uvek podrazumeva rizik da vlasnik ne može da otplati svoje rate, pa da vozilo bude vraćeno banci. Samo od početka globalne ekonomske oduzeto je više od 2.000 vozila.

Oduzimanje vozila je najnepovoljnija opcija i za vlasnika i za lizing kuću i, kako kažu iz Rajfajzen lizinga, to predstavlja poslednju opciju na koju se odlučuju.

– Tačno je da je aktuelna kriza dovela do povećanja broja vraćenih vozila, ali ukoliko se uporedi ukupan broj finansiranih vozila sa brojem vraćenih, taj podatak nije toliko zabrinjavajući pošto je vraćeno negde oko 2,3 odsto. U većini slučajeva vozila su vratila pravna lica – rečeno je u Rajfajzen lizingu.

U Asocijaciji lizing kompanija Srbije (ALKS) smatraju da je nabavljanje vozila koja su vraćena sa lizinga siguran način kupovine i da ljudi sve više obraćaju pažnju na ovakve ponude.

– Tržište vraćenih vozila sa lizinga je zaživelo i veliki broj automobila u kratkom periodu nađe novog vlasnika. To se dešava pre svega zato što kupci znaju da je vozilo koje kupuju legalno – kaže Petar Gavranović iz ALKS.

Ponuda vozila vraćena sa lizinga može da se vidi na placevima, ali i internet sajtovima kompanija.

– Najbolje je prvo se informisati preko našeg internet sajta gde se mogu pronaći slike automobila, njihova cena, kao i osnovne tehničke karakteristike vozila. Takođe, tamo se nalaze i kontakt naših zaposlenih koji su uvek spremni da pruže sve potrebne dodatne informacije – kažu iz Inteza lizinga.

Ukoliko je potrebno, vozilo se nakon vraćanja servisira, dok garancija na njih ne postoji, već se kupuju u viđenom stanju. Cena ovakvih automobila formira se na osnovu procene ovlašćenih sudskih procenitelja, a mogu se kupiti gotovinski, isplatom u celosti, ili se može zaključiti nov lizing ugovor.

– Kada se određuje cena, procenitelji uzimaju u obzir tržišne uslove, klasu i stanje vozila. Ista cena važi i za gotovinsko plaćanje i za finansiranje putem lizinga uz maksimalno povoljne uslove – kažu iz Rajfajzen lizinga.

U Inteza banci posebno ističu kupovinu u dinarima putem lizinga.

– Kada zaključe ugovor o kupovini vozila putem lizinga u dinarima, naši klijenti su zaštićeni od valutnog rizika. Takođe, uvek im ostavljamo i mogućnost da u svakom trenutku dinarski lizing konvertuju u lizing u evrima – objašnjavaju iz Inteza lizinga.

Takođe, kompanije koje se bave lizingom u Srbiji često pripremaju za svoje klijente i specijalne akcije, kada daju određene popuste na kupovinu vozila, što dodatno poveća interesovanje građana.

Restriktivna politika kompanija, kao i smanjen nivo investicija doveli su, u odnosu na prethodne godine, do pada nivoa poslovanja putem lizinga, međutim, u poslednje vreme počinju da se naziru znaci blagog oporavka i stabilizacije tržišta.

– U odnosu na 2009. godinu, povećana je prodaja vozila na lizing, ali s obzirom na to da je u 2009. godini znatno opala prodaja vozila u odnosu na 2008. godinu, povećanje u ovoj godini je daleko od obima lizinga koji se realizovao pre početka krize – objašnjavaju iz Inteza lizinga.

Povoljna ponuda

Inteza lizing
Škoda fabija ambijente 1.4 TDI 7.220
Porše kajen S4.5 33.504
Hjundai gec 1.1 Sohc GL 5.790

Rajfajzen lizing
Pežo partner 190C 1.9 6.000
Fijat bravo 1.4 dinamik 9.900
Škoda oktavija A5 elegans 2.0 7.000

Pireus lizing
Ševrolet epika 9.900
Mercedes benz viano 2.2 CDI 26.000

EFG lizing
Dačija logan ARO 8.880
Subaru tribeka 21.499
Suzuki svift 1.3GS/3VR 8.260

Hipo grup alpe adria lizing
Tojota auris 1.4D 12.500
Pežo 407 SR egzekutiv 1.8E – 13.500
Hjundai sonata 2.0 – 12.600

Izvor: Blic

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)