Datum:

19.02.2020. 20:57

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

0 komentara pregleda

Iako najčešće govorimo o saobraćajnim prekršajima zbog prekoračenja dozvoljene brzine, vozači se u poslednje vreme sve češće kažnjavaju zbog prespore vožnje.

Kako prenose mediji iz BiH, policija u toj zemlji je protekle godine napisala na desetine kazni zbog spore vožnje.

“Vrlo su retki slučajevi kažnjavanja zbog spore vožnje iako možemo reći da su prisutni vozači u saobraćaju koji upravljaju vozilom ispod minimalne dozvoljene brzine kretanja vozila”, rečeno je iz MUP–a.

Iz MUP-a Srednjobosanskog kantona takođe govore da nisu česti slučajevi kažnjavanja vozača zbog spore vožnje.

“Sigurno je da moramo uraditi nešto i u takvim slučajevima. Treba potencirati da se zavedu pojačane akcije, a naročito u gradskim područjima, ali i na otvorenim putevima”

Kazna za ovaj prekršaj iznosi 30 KM, što je prevedeno u dinare 1800, ali u slučaju da je ovim prekršajem izazvana ili prouzrokovana saobraćajna nesreća, počinioc će se kazniti novčanom kaznom u iznosu od 50 do 150 KM (3000 do 9000 dinara) te će se vozaču odrediti jedan kazneni bod, propisano je zakonom.

Za izazivanje saobraćajne nesreće sbog spore vožnje, vozaču može biti izrečena i zabrana upravljanja vozilom u trajanju do dva mjeseca.

U slučajevima prespore vožnje najčešće poteškoće u saobraćaju nastaju na magistralnim putevima. U takvim situacijama vozila koja se nagomilaju iza sporog vozila masovno se prebacuju u levu traku i pretiču ga.

Na evropskim putevima daleko je češće kažnjavanje vozača koji sporom vožnjom ugrožavaju druge učesnika u saobraćaju. Na primjer, Belgija je do pre nekoliko godina kaznila čak 640 vozača koji su autoputevima vozili ispod ili oko 70 kilometara na sat ili su se na drugim putevima kretali brzinama nižim od propisanih. Spore vozače u SAD-u očekuje kazna i do 500 dolara.

(Foto: Carl Court/Getty Images)

Izvor: B92

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)