Datum:

06.06.2011. 10:13

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

0 komentara 4966 pregleda

Svaka deseta prijava za krađu vozila je lažna, a motiv „oštećenih“ građana je materijalna korist ili prikrivanje krivice u saobraćajnoj nesreći ili nekom krivičnom delu.

– Od kada je način poslovanja osiguravajućih kuća ušao u normalne tokove, povećan je broj lažnih prijava za krađu vozila i sada ih ima oko deset odsto. Naime, sada osuguravajuća društva isplaćuju štetu 30 dana nakon što MUP građaninu izda potvrdu da vozilo nije nađeno mesec dana nakon krađe – kaže za „Blic“ Borislav Kovačević, šef Odseka za suzbijanja delikata na motornim vozilima u Policijskoj upravi za grad Beograd, i dodaje da je „svaka lažna prijava zaseban slučaj“.

Prema Kovačevićevim rečima, iza lažne prijave građana o krađi vozila uglavnom se krije materijalna dobit. On napominje da je pravi broj lažnih prijava za krađu automobila „tamna brojka“ jer su građani u tim slučajevima pripremili sve da krađa izgleda realno. Operativnim radom policija ipak dolazi do dokaza da je prijava lažna.

– Dešavalo se da pijani vozač izazove nezgodu u kojoj nema drugog učesnika, i da uništi vozilo. Kako ne može da naplati osiguranje jer je vozio pijan, delove vozila proda, a zatim prijavi krađu da bi naplatio osiguranje – objašnjava Kovačević i dodaje da u ovim slučajevima imaju i dobru saradnju sa osiguravajućim kućama kojima je u interesu da se utvrdi da li je automobil zaista ukraden ili ne.

Takođe ima slučajeva da su pojedinci uzeli automobil od rentakar agencije, vozili ga nekoliko dana, a zatim prodali na teritoriji Kosova i Metohije ili ga prodali u delovima. Uzmu novac i prijave da im je iznajmljeni automobil ukraden.

– Bilo je i slučajeva da vlasnik sazna da mu vozilo nije u redu, tačnije da ima potragu u nekoj od evropskih zemalja, pa prijavi krađu, a u međuvremenu proda automobil ili delove – napominje Kovačević. A dešavalo se da na osnovu dopisa Centralnog biroa Interpola Beograd vozilo ima potragu, policija uputi poziv vlasniku za razgovor, a on nekoliko sati kasnije prijavi krađu. I umesto da mu automobil bude oduzet, on ga proda.

Operativci Odseka za suzbijanje delikata na motornim vozilima susretali su se i sa lažnim prijavama vozača, i to onih skupih automobila. Naime, dešavalo se da to vozilo ima neku veliku havariju na motoru, i da bi „generalka“ koštala nekoliko hiljada evra. Umesto da plati popravku motora, čovek automobil proda u delovima, a zatim prijavi krađu. Posle dva meseca naplati osiguranje, pa tim novcem i parama od prodaje delova kupi novi, takođe skupoceni automobil.

– Imali smo i prijave nepažljivih vozača koji parkiraju automobil ispred prodavnice ili pekare, i ostave ključ u bravi, pa im lopov „na trkača“ ukrade automobil. Ali u takvim krađama osiguranje ne želi da vlasnicima isplati štetu zbog njihove nepažnje, pa oni prijavljuju da im je vozilo ukradeno ranije – napominje naš sagovornik.

I neki vozači službenih automobila prijavljivali su krađe tih vozila. Naime, firmin automobil voze i u slobodno vreme, prijave da ja ukraden, a u stvari – oni su ga prodali i zaradili na tuđem vozilu.

– Podnosili smo i prijave protiv naših i stranih državljana koji voze automobile sa stranim tablicama. Dovezu ga ovde, prodaju, prijave krađu, a onda u inostranstvu naplate kasko osiguranje – kaže Kovačević.

Da nije svaka lažna prijava zbog materijalne dobiti, ukazuju i saobraćajne nesreće. Dešavalo se da vozač zgazi pešaka i pobegne, a da neko od svedoka vidi i opiše vozilo. Da bi izbegao krivičnu odgovornost i posledice takvog nesavesnog ponašanja u saobraćaju, vozač tada prijavi da mu je vozilo ukradeno pre nesreće.

– Imali smo i „nehatne“ prijave. Naime, prilikom razvoda jedan od supružnika uzme automobil, a drugi prijavi krađu vozila. Automobil nađemo, a sve se završavalo svađom bivših bračnih drugova čije je vozilo – navodi Kovačević.

Prema Kovačevićevim rečima, policija protiv onih za koje utvrdi da su lažno prijavili krađu vozila, podnosi krivične prijave, a kazna propisana zakonom je ili novčana ili do godinu dana zatvora.

Pljačkašima dodaju i iznos koji su sami ukrali

U beogradskoj policiji „Blic“ saznaje da je smanjen broj lažnih prijava za razbojništva.
– Međutim, bilo je slučajeva da razbojnici opljačkaju radnju ili pumpu, a zaposleni da bi prikrili svoje malverzacije prijave lažnu, veću sumu koju su pljačkaši odneli – kaže sagovornik „Blica“ iz beogradske policije.

Izvor: Blic

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)