Datum:

30.11.2012. 22:34

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 3430 pregleda

Razgovaranje mobilnim telefonom tokom vožnje jedna je od opasnih navika, čijih posledica nije svesna većina vožača. Stoga veliki broj njih bez razmišljanja se javlja na poziv ili čak zove nekoga preko mobilnog telefona, bez korišćenja posebne, tzv. “hends fri” opreme.

Najnovija istraživanja pokazala su da čak jedna trećina vozača koristi mobilne telefone tokom vožnje. Ono što je još zbrinjavajuće jeste podatak da čak 20% ispitanika u anketama sprovedenim širom Evrope smatra da je to sasvim normalna i prihvatljiva pojava. Međutim, još frapantnije je saznanje da ne tako mali broj vozača svoje telefone koristi za pristup društvenim mrežama, poput “Fejsbuka” i “Tvitera”.

U prilog tezi da je telefoniranje tokom vožnje veoma opasno idu i rezltati jednog istraživanja sprovedenog u SAD, gde su naučnici došli do zaključka da je razgovor ili kucanje SMS poruka tokom vožnje opasno koliko i vožnja u alkoholisanom stanju.

Koliko ova neprikladna radnja odvlači pažnju vozačima pokazali su testovi naglog kočenja vozila ispred. U velikom broju slučajeva vozači sa telefonom u ruci nisu uspeli da se zaustave na vreme i sudarili su se sa vozilom ispred sebe. Pri tome, nisu bili pod uticajem alkohola.

I pored savremenih uređaja bežične komunikacije, poput recimo “Blutut” slušalica, veliki broj vozača i dalje drži mobilni prislonjen na uho, a da pri tome vozi, čime rizikuju svoju i bezbednost drugih učesnika u saobraćaju.

Ako vam kažemo da jedna, dve sekunde gledanja u mobilni telefon znače 16-33 metra vožnje na slepo, jasno je koliki to problem može biti. Inače, kod nas kazna za telefoniranje tokom vožnje uz pomoć ruku iznosi 5.000 dinara, zbog čega se samo u Beogradu u proseku dnevno napiše 20 kazni. Savet: umesto da novac date za kaznu, kupite neki “hends fri” uređaj i budite odgovorni prema sebi i drugima.

Izvor: Moj auto

 

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)