Datum:

24.09.2011. 17:15

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 5753 pregleda

Od 1,6 miliona registrovanih vozila u Srbiji, procenjeno je da nekakav kvar ima 618.980, od kojih problem sa kočnicama može da se utvrdi kod 259.971 automobila. Dakle, svaki šesti automobil na drumovima naše zemlje ima problem sa pravovremenim zaustavljanjem.

Ako se tu doda i umor vozača, konzumiranje alkohola, brža vožnja i loš ili klizav kolovoz, onda ne čudi podatak da se od januara do jula ove godine dogodilo više od 23.000 saobraćajnih udesa u kojima je poginulo 348 osoba, a povređeno više od 10.000.

Podaci o neispravnim vozilima izvedeni su na osnovu rezultata tradicionalne akcije „Ispravno vozilo – bezbedno vozilo“, koju Auto-moto savez Srbije (AMSS) sprovodi više od dve decenije, s ciljem da poveća nivo bezbednosti u saobraćaju besplatnom kontrolom ispravnosti motornih vozila.

Ove godine centre AMSS za proveru tehničke ispravnosti u Beogradu, Nišu, Prijepolju, Sremskoj Mitrovici, Loznici, Baljevcu, Preljini, Leskovcu, Kikindi, Vranju, Pojatama, Boljevcu, Aleksandrovcu i Svilajncu posetilo je 10.000 vlasnika vozila od kojih je 39 odsto moralo da se pomiri s činjenicom da njihov automobil nije ispravan.

Najviše problema vozači su imali sa kočionim sistemom, pošto je čak 42 odsto neispravnih vozila imalo problem sa zaustavljanjem. Nakon toga, kod 28 odsto četvorotočkaša sistem osvetljavanja nije zadovoljavao neophodne kriterijume, dok je treće mesto po zastupljenosti kvarova pripalo sistemu upravljanja, pošto 14 odsto vozila nije funkcionisalo kako treba u ovom segmentu.

Osim činjenice da od svih kvarova najviše automobila ima problem sa kočnicama, zabrinjavajuće je i to što je na većini vozila utvrđeno da postoji više kvarova.

Prema rečima Milana Božića, direktora Centra za motorna vozila AMSS-a, ovi rezultati ipak predstavljaju napredak u odnosu na prošlu godinu pošto je novembra 2010. neispravan bio svaki drugi automobil. 

– U prethodno organizovanoj akciji kvar je utvrđen kod 50 odsto od pregledanih vozila, među kojima je problem sa kočionim sistemom bio otkriven kod 51 odsto od neispravnih vozila. Kvar na sistemu upravljanja postojao je kod 15 odsto neispravnih vozila, dok sistem osvetljenja nije dobro funkcionisao kod 18 odsto – kaže Božić i objašnjava da trend tehničke ispravnosti vozila prati kretanja u društvu.

Prema zvaničnoj statistici MUP-a Srbije, od januara do jula ove godine na srpskim drumovima dogodilo se 23.000 saobraćajnih udesa, što je za 2.000 manje nego u istom periodu 2010, a za oko 36 odsto manje nego 2009. Kao najčešći uzroci saobraćajnih udesa u policijskim izveštajima navode se neprilagođena brzina, nepropisno ponašanje vozača, neustupanje prvenstva prolaza i vožnja pod dejstvom alkohola.

Za čuđenje je to što se tehnička neispravnost vozila kao uzrok saobraćajnog udesa navodi u manje od jedan odsto slučajeva. Kako objašnjava Stojadin Jovanović, direktor Agencije za bezbednost saobraćaja, ovaj statistički podatak je daleko od prave slike.

Autor: Marko Petković/Izvor: Blic

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)