Datum:

17.10.2011. 19:43

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

0 komentara 10059 pregleda

Uprava japanskog “Suzukija” uputila je “Folksvagenu” protest u kome se nemačka kompanija optužuje da je u više navrata prekršila sporazum o saradnji potpisan 2009. godine, zahtevajući da VW “ispravi te greške” ili da vrati njegove akcije.

“Folksvagen” poseduje 19,9 procenata “Suzukija”, u skladu sa sporazumom postignutim pre dve godine, koji je nekoliko puta prekršen poslednih meseci, prenele su agencije.

Odbor direktora “Suzukija” odlučio je prošlog meseca da prekine tu saradnju, a kao odgovor “Folksvagen” je kazao da nema plan prodaje akcija u “Suzukiju.”

Predsednik “Suzukija” Osamu Suzuki izjavio je da je cilj sporazuma bio da obezbedi japanskoj kompaniji pristup “Folksvagenovoj” tehnologiji, ali da od toga nije bilo ništa. On je kazao da je “razočaran zbog toga što (Suzuki) nije dobio ništa što mu je obećano.”

“Suzuki” je u pismu VW insistirao da, ako ne dobije pristup hinridnoj i ekološkoj tehnologiji, nemacka komapnija mora da vrati akcije i da napusti alijansu.

Partnerstvo između “Suzukija” i VW, dva čuvena proizvođača kola, je na klimavim nogama. Nekoliko puta do sada “Suzukijevo” rukovodstvo je izražavalo nezadovoljstvo zbog načina na koji se razvija saradnja između dve robne marke. Prema japnskoj firmi, VW trenutno nema šta da ponudi japanskom brendu koji je zato odlučio da potrebnu tehnologiju potraži na drugom mestu.

Dve strane su pokušavale da sukob zataškavaju, ali su pocektom septembra nesporazumi počeli da isplivavaju na površinu.

Prvo je predsednik “Suzukija” Osamu Suzuki rekao da dve kompanije uopšte ne komuniciraju, što je očigledno isprovociralo “Folksvagen” da zvaničnim saopštenjem upozna javnost sa problemom.

Najveća evropska automobilska grupa je objavila da je nakon potisivanja sporazuma otkrila da je “Suzuki” prekršio dogovor. Naime, kako tvrdi VW, “Suzuki” je kupio dizel motore drugog proizvođača. Uprkos tome što VW nije imenovao tog “drugog proizvođača”, bilo je poznato da je “Suzuki” potpisao ugovor sa italijanskom “Fijat” grupom o kupovini dizel motora.

VW je naveo da je time samo želeo da ukaže na problematično ponašanje svog partnera i da je “Suzukiju” ostavljeno nekoliko nedelja da poništi sporne ugovore. Ukoliko se to ne dogodi VW će preduzeti dodatne korake da se zaštiti, zapretila je namačka kompanija, ali je ubrzo stigao odgovor “Suzukija” da VW ne poštuje sporazum o prenosu tehnologije, čime je krug optužbi nastavljen.

Izvor: Tanjug

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)