Datum:

13.06.2013. 22:32

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

2 komentara 3849 pregleda

Alfa Romeo otkrio je zanimljive detalje o novom rivalu Porsche Caymanu – svom 4C modelu, čija proizvodna verzija je teška samo 895 kg, što ga čini najlakšim automobilom u klasi!

Tako je ovaj mršavac za 400 kg lakši od Porscheovog Caymana S, a interesantno je to da su vrlo slične veličine. Ovako skromna težina postignuta je zahvaljujući upotrebi naprednih, savremenih materijala, a ono što je u najvećoj meri doprinelo njegovoj neospornoj vitkosti jeste monocoque šasija od karbonskih vlakana teška skoro kao pravi supermodel – 65 kg.

Pored toga, Alfa Romeo 4C ima hibridne kočnice koje su za 2 kg lakše u odnosu na standardne diskove, a tu su i tanji prozori, kao i lagani, od plastike izrađeni branici i krila. Sve ove mere uštede na težini upotpunjene su upotrebom specijalnog materijala (Sheet Moulding Compound) koji je za 20% lakši u odnosu na standardne čelične konstrukcije, a podjednako su otporni na koroziju.

Podsećanja radi, Alfa Romeo 4C pokreće 1.75-litarski četvorocilindarski turbopunjeni motor koji razvija 237 konjskih snaga. Mada njegov pogon baš i ne zvuči impresivno, činjenica da ima 895 kg omogućava mu da do 100 km/h ubrza za samo 4.5 sekunde, što je za četiri desetinke brže u odnosu na Porsche Caymana S koji je opremljen skupocenim PDK menjačem!

2 komentara

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)