Datum:

10.05.2013. 10:29

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

0 komentara 4902 pregleda

Prvi kontingent od 3.100 automobila „fijat 500L“ proizvedenih u najmodernijoj evropskoj fabrici u Kragujevcu u petak će isploviti Grimaldijevim brodom za američku luku Balitimor.

„Šumadinac“ specijalno pripremljen za najzahtevnije i najprobirljivije tržište automobila na svetu je prethodnih dana stigao teretnim vozovima iz Kragujevca na platoe luke Bar. Posle pojačanih mera kontrole u četvrtak je počeo i prvi ukrcaj na brod kojim će biti transportovan preko Atlantika posle dvonedeljnog putovanja.

– Potpuno smo spremni za ovako delikatan posao kao što je izvoz kontingenata automobila za Ameriku. Prema planiranoj dinamici iz luke Bar za luku Baltimor brod će isplovljavati, zasada jednom mesečno, kazao je za „Novosti“ direktor sektora za razvoj i tehničko-operativne poslove u „Luci Bar“ Deda Đelović.

Prema njegovim rečima, za evropsko tržište preko „Luke Bar“ se izvozi nedeljno oko 1.500 vozila, u proseku isplovljavaju dva broda sedmično. U luku Bar iz Kragujevca stiže desetak vozova nedeljno sa vozilima FAS. To je u skladu sa ranije predviđenom dinamikom izvoza „fijata 500 L“ preko ovog koridora. Po planu, Fabrika automobila u Kragujevcu će ove godine izvesti oko 99 odsto proizvedenih automobila, pa ne čudi ocena Evropske komisije da je Srbija zahvaljujući „fijatu 500 L“ izašla iz recesije i da je vozilo iz Šumadije motor naše privrede.

Iz Bara u svet

Krajem februara ove godine, u AD „Luka Bar“ potpisan je ugovor o izvozu automobila „fijat“ 500 L“ iz fabrike FAS u svet, uključujući i SAD. Time je, posle četvrt veka, obnovljena eksportna ruta Kragujevac – Bar – SAD.

– Plan je da se proizvede između 110.000 i 180.000 vozila a tačan broj će zavisiti od zahteva tržišta – istakao je nedavno na Kopaoniku, generalni direktor FAS Antonio Ćezare Ferara.

Zbog povećane tražnje za automobilom „500 L“ i nedavno uvedene treće smene, u fabrici „Fiat automobili Srbija“ za dva meseca zaposlilo se više od 500 radnika.

– U „Karoseriji“ trenutno imamo 750 radnika, a u celoj fabrici umesto oko 2.500, koliko je bilo donedavno, sada radi 3.000, i to uglavnom mladih ljudi koji su prepoznali da je FAS vodeća u automobilskoj industriji – rekao je menadžer pogona „Karoserija“ Miroslav Iskrenović.

Plan je da do kraja ove godine bude zaposleno ukupno 600 novih radnika a sledeće još 800. Povećaće se i broj radnika u pogonima dobavljača za FAS kojih trenutno ima 1.200.

Izvor: Novosti

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)