Datum:

14.01.2013. 22:47

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 3998 pregleda

Iza nemaštovitog imena R-1234yf krije se klimatizacijska rashladna tečnost nove generacije, proizvod hemijskih giganata Duponta i Honeywella, koja bi trebala uskoro zameniti aktualno sredstvo R-134a u našim automobilima.

Nova tečnost je podjednako učinkovita kao ona koju zamenjuje, međutim, čak je 99,7 posto prihvatljivija za okolinu.

Jedini problem – u određenim situacijama je izuzetno opasna, tvrdi Daimler koji je nakon vlastitih testiranja odlučio u potpunosti izbaciti ovo sredstvo iz svojih automobila, te je s tržišta povukao vozila u kojima se nalazio R-1234yf.

Naime u eksperimentu s B-klasom, u kojem su Nemci simulirali frontalni sudar, rashladno sredstvo koje se poprskalo po motoru spontano se zapalilo. Ni to nije sve. Nemci su ustanovili da je otpuštanje vodonikovog fluorida, višestruko opasnije po ljude od vodonikova cijanida. Količina koja se u sudaru oslobodila bila je dovoljna da, zbog nagrizanja, u potpunosti izbeli vetrobransko staklo.

Honeywell i Dupont, koji su na razvoj sporne hemikalije utrošili stotine miliona evra, tvrde kako su proveli godine testiranja te kako postoje brojne tečnosti u automobilima koje, poprskane na vrući motor, mogu izazvati požar. Ističu takođe kako Daimler odbija njihovo sredstvo jer je skuplje od R-134a.

Ne bi to bio problem da Evropska unija ne obvezuje sve proizvođače da do 2017. u potpunosti pređu na R-1234yf.

U lobiranju protiv hemikalije Daimleru se pridružio Volkswagen, kao i dve nezavisne agencije iz Austrije i Nemačke. Međutim, dok drugi proizvođači provode nezavisna testiranja, Toyota i EU zvanično su potvrdile kako nisu pronašle ništa sporno u vezi R-1234yf.

Prema Bloombergovim napisima, EU se i dalje planira držati donesenog zakona, međutim zasad nije poznat penalizacijski sistem kojim zakonodavac planira kazniti neposlušne proizvođače koji se ogluše na zapoved.

Izvor: Tportal

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)